«Жовта ніч» в Парижі

26 СІЧНЯ 2019 23:15

Увечері в Парижі сотні людей, співчуваючих руху, зібралися на площі Республіки, щоб приєднатися до так званої «жовтої ночі». Днем демонстрації пройшли в ряді міст країни. За даними МВС Франції на вулиці вийшли близько 70 тисяч маніфестантів, повідомляє Euro News.

У столиці представники руху вирушили маршем з чотирьох різних точок, щоб потім об'єднатися у площі Бастилії. В акції взяли участь щонайменше чотири тисячі осіб. На Єлисейських полях звучали заклики до відставки президента Еммануеля Макрона.

Маніфестації відбулися в Ліоні, Нанті, Марселі.

Тисячі демонстрантів пройшли по центру Тулузи. «Вийти з ЄС, зони євро і НАТО» - говорили плакати. Ходи носили в основному мирний характер.

Але без сутичок не обійшлося. У Парижі групи протестуючих будували барикади і підпалювали сміттєві баки. Для розгону натовпу правоохоронці застосували сльозогінний газ і водомети. В ході заворушень затримано десятки маніфестантів. Є постраждалі.

Рух «жовтих жилетів» виник у Франції в середині листопада в знак протесту проти зростання цін і податків. Надалі маніфестанти звинуватили владу в неефективному управлінні країною і недостатніх заходах по боротьбі з бідністю.

Уряд і президент намагаються налагодити діалог з «жовтими жилетами».

Світ, 26.01.2019 23:15