Фото: Finbalance

Значна частина банків та енергетичних компаній РФ досі працюють в Україні: дослідження

В Україні досі працюють бізнеси, бенефіціарами яких є громадяни Російської Федерації. Наразі таких 41 акціонерне товариство, лише девʼять з цих компаній перебувають у стані припинення або банкрутства. Всі решта продовжують працювати.

Про це пише сервіс "Опендатабот" з посиланням на Єдиний державний реєстр акціонерів України.   

Серед компаній, що контролюються громадянами РФ, такі бізнеси, як банк "Форвард", "Укренергоатом", "Укргазпром", "Втб-банк", "Вімм-Білль-Данн Україна", та навіть наукові установи: наприклад, Науково-дослідний і проєктно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування та Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування.

В Україні зареєстровано майже 12 тисяч акціонерних товариств, проте інформацію про власників та бенефіціарів, тобто людей, які утримують пакети акцій й отримують прибуток, є не про всіх. Так, за останній звітний період — йдеться про 2021 рік — є дані про утримувачів акцій щодо 6346 компанії.

Нагадаємо, раніше радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, що ринок РФ покинули лише 9% із майже 1,5 тисячі світових компаній. Найбільшу частку фірм, що працюють на території Росії, становлять компанії з Німеччини (19,5%), США — 12,4% та Японії — 7%. За його словами, залишилися працювати на ринку РФ: METRO, Leroy Merlin, Auchan, Nestle, Unilever, Procter & Gamble, Siemens, Pfizer, Philip Morris, Bayer, Acer, Alibaba, CloudFlare, Societe Generale, Credit Suisse, Lenovo, Asus, Cersanit тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.02.2023 18:29