Фото: росЗМІ

"Знову міст пішов поспати": у СБУ відреагували на вибухи на Керченській переправі

У Службі безпеки України відреагували на нічні вибухи та руйнування на Кримському мосту. ЗМІ повідомили, що саме СБУ та Військово-Морські сили причетні до "бавовни" на Керченській переправі.

На мосту вночі 17 липня пролунали щонайменше два вибухи, повідомляють очевидці. Ймовірно, пошкоджені декілька прольотів дорожнього полотна між опорами. Рух транспорту зупинили.

"Нічні події на незаконно збудованому росіянами Кримському мосту — це спецоперація Служби безпеки України та Військово-Морських сил", — пише "Українська правда" з посиланням на джерела в СБУ. Зазначається, що міст через Керченську протоку атакували дронами.

СБУ у Telegram прокоментувала події на Кримському мосту.

"Соловейко, рідний брате, Знову міст пішов "поспати". Та раз… Два! P.S. Музика — народна. Слова — СБУ", — йдеться в повідомленні.

Заява СБУ про вибухи на Кримському мосту

Скріншот з Telegram СБУ

Зазначимо, що в українському військовому командуванні вже також відреагували на інцидент на Керченській переправі. Зокрема, у ГУР Кримський міст назвали "зайвою конструкцією".

Що відомо про Кримський міст

Керченський міст — незаконно зведений транспортний перехід через Керченську протоку, що складається з двох розташованих поруч мостів — залізничного й автомобільного, які сполучають Керченський і Таманський півострови через острів Тузлу й Тузлинську косу. Є найдовшим з коли-небудь побудованих Росією мостів.

Міст поєднує тимчасово окупований український півострів Крим з Росією. Автодорожній міст є частиною дороги А-290 (Керч — Новоросійськ). Автомобільну частину відкрито 15 травня 2018 року, залізничний — 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.

Зазначимо, що 8 жовтня 2022 року спалахнула пожежа на залізничній гілці Керченського мосту. Окупанти спершу говорили, що там зайнялася цистерна з паливом на товарному поїзді, пізніше заявили про підрив начиненої вибухівкою вантажівки на дорозі, а загалом запевнили, що "все під контролем". Ремонт мосту тривав понад рік.

Нагадаємо, екс-командувач військ США в Європі, генерал у відставці Бен Годжес вважає, що Україна може звільнити тимчасово окупований Крим вже влітку 2023 року. Однак для цього потрібно, щоб західні партнери продовжили надавати їй допомогу та зберегли санкції проти Росії. 

Відзначимо, крилата ракета великої дальності Storm Shadow дозволить Збройним силам України відкинути російські війська на значну територію і дістати Кримський міст. Її зручність полягає в тому, що вона адаптована до радянських літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.07.2023 09:45