Звинувачення у расизмі корону Великої Британії. Яка реакція світу?

15 БЕРЕЗНЯ 2021 10:31

У понеділок світ сколихнуло інтерв'ю з Меган Маркл та принцом Гаррі для Опри Вінфрі, відомої американської журналістки. Вона зазначила, що тема інтерв’ю не узгоджувалася заздалегіть і жодна тема не була заборонена для обговорення. Наслідки спричинили гучні заголовки по всьому світу на перших шпальтах видань. І  було таке ж  очікуваним, як інтерв'ю між Діаною та журналістом BBC Мартіном Баширом у 1995 році.

Майже 2 години інтерв'ю зосереджувалося на тому, що герцог і герцогиня Сассекські описують своє життя після одруження та складнощі, з якими довелося зіткнутися. Меган Маркл розповіла,  яким складним було їх життя без підтримки. Про свої думки суїциду через тиск преси, своє пригнічення та відсутності захисту від королівської родини.

Головним звинуваченням Меган було, що за кілька місяців до народження сина член королівської сім'ї висловив «занепокоєння», а також «говорив про те, якою темною може бути його шкіра, коли він народиться».  На що журналістка Опра Вінфрі відреагувала дуже бурхливо.

Хто саме з королівської родини говорив про це Меган не розповіла, але згодом підозри у пресі впали на Чарльза, колишнього чоловіка принцеси Діани. Гаррі підтвердив, що його допитували щодо відтінку шкіри його сина, але він не встановив, хто робив ці зауваження і коли вони були зроблені.

Принц Гаррі зазначив, що расизм зіграв «вирішальну роль» у тому, чому пара покинула країну та відмовилася від титулів та черги на престол Великої Британії. «Я взяв справу у свої руки», – сказав Гаррі про королівський від'їзд. «Мені потрібно зробити це для своєї сім'ї. Це ні для кого не дивно. Дуже сумно, що дійшло до цього моменту. Але я повинен зробити щось для свого психічного здоров'я, для дружини та для Арчі».

Ще одним членом сім'ї, який вимальовувався протягом усієї розповіді, була мати Гаррі, принцеса Діана. Вона  загинула в автокатастрофі в Парижі в 1997 році, коли Гаррі було  майже 13 років. Діана теж розлучилася з королівською сім'єю. Вона поділилася інтимними подробицями про свій шлюб з принцом Чарльзом у свій час.

 Протягом всієї розмови  Меган у своїх словах намагається порівняти себе з історією принцеси Діани. Тому досить багато британців не вірять словам Меган. Для більшості британців принцесу Діану любили як нікого іншого з Королівської родини.

Як реакція Кололівства?

Після більш ніж 40 годин мовчання Букінгемський палац нарешті виступив зі своєю позицією щодо  звинувачення проти королівської родини. Для Західного світу звинувачення у расизмі є дуже серйозним кроком, що завжди має негативні наслідки для репутації.

Королівська сім'я заявила, що «засмучена» дізнатися про всю міру того, наскільки складним було життя Гаррі та Меган останні кілька років. Вони також зазначили, що питання, порушені парою, особливо ті, що стосуються нібито расизму, «стосуються» і «сприймаються дуже серйозно».

«Гаррі, Меган та Арчі завжди будуть улюбленими членами сім'ї», - йдеться в заяві палацу

Королівська сім'я наразі перебуває під «величезним тиском» після інтерв'ю Меган Маркл та принца Гаррі. Королівські інтерв'ю рідко виходять у світ. Королівська  сім'я ретельно стежить за тим, що вони розкривають публіці. Тому інтерв’ю буде дійсно історичним.

Майже кожна національна газета розмістила інтерв'ю на перших шпальтах. Зникли будь-які інші новини з порядку денного. До Королівської родини завжди є підвищений інтерес, тому інтерв’ю стало топ темою для обговорення.

Співробітники палацу занепокоєно спостерігали за інтерв'ю Гаррі та Меган.  Джерела у палаці кажуть,  що герцогиня отримала  найкращих працівників королеви в якості «наставників» після того, як подружжя заручилося. А  також їй дозволили вибрати власну  команду з 15 людей для приватного офісу. 

«Дуже недоречно робити таке широке узагальнення», - сказав один інсайдер. «Була блискуча команда дуже досвідчених і відданих помічників, які допомогали їм. На жаль, вони з Гаррі не були готові нікого слухати. І це чесна правда»

Королева навіть особисто переконала свою давню колишню заступницю, приватного секретаря Саманту Коен, яка щойно передала своє повідомлення, пропрацювавши протягом двох десятиліть у Королівському палаці, залишитися і працювати на пару.

Вона була їх першим спільним приватним секретарем, який керував їхнім приватним та громадським життям. Однією з її головних ролей було допомогти Меган пройти через весілля та підготувати її до королівського життя.

Керівник чорного хору, який співав на весіллі Меган і Гаррі, каже, що принц Чарльз запросив їх особисто виступити.  Тому він не може повірити, що принц Чарльз  расист.

Королівський хор під час заручин Меган Маркл та принца Гаррі в травні 2018 року

Яка реакція лондонців?

У Великобританії монарх є главою держави. Незважаючи на офіційну роль монархії, вищі урядові діячі відмовлялися втягуватись до коментарів щодо особистих звинувачень.

Окремі місцеві політикіи тиснули на Букінгемський палац, щоб розпочати внутрішнє розслідування щодо звинувачень у расизмі. Тому минулого тижня палац заявив, що розпочав таке розслідування.

На запитання про інтерв'ю подружжя на прес-конференції,  прем'єр-міністр Борис Джонсон підтвердив своє « захоплення королевою».

«Я завжди  захоплювався роллю, яку вона відіграє в нашій країні та в країнах Співдружності», - сказав він на прес-конференції. «Що стосується решти, усіх інших питань, пов’язаних з королівською сім’єю, я вже давно не коментую справи королівської родини, і я не збираюся від цього відходити сьогодні».

Все ж думки щодо скандалу розділилися. Були ті, хто повнністю підтримував Меган.

Після інтерв'ю хештег #СкасуватиМонархію був у тренді у Twitter у Великобританії. Тоді 44 відсотки опитаних сказали, що майже не відчувають симпатії до членів королівської родини через ситуацію з Меган та Гаррі, згідно з опитуванням YouGov, проведеному 8 березня.

Але за даними опитування, королівська сім'я все ще має більшу підтримку, ніж подружжя Меган Маркл та принца Гаррі - 56 відсотків респондентів заявили, що не підтримують їх дії. Більшість британців все таки не довіряють розповідям Меган у інтерв’ю.

Деякі медіа назвали минулий тиждень часом, протягом якого ставити під сумнів будь-які твердження Меган неприпустимо, оскільки вона є людиною змішаної раси.

Криза також торкнулася політиків США, зокрема прес-секретаря президента Джо Байдена, якого запитали про інтерв'ю в понеділок.

«Ті, хто виступає та говорить про власну боротьбу за психічне здоров'я,  розповідає власну особисту історію, завжди вартий поваги», - сказала прес-секретар Джо Байдена. «Це ті цінності, у які вірить президент. Дозвольте мені лише повторити, що ми маємо міцні та постійні відносини з британським народом і особливе партнерство з урядом Великобританії з цілого ряду питань, і це буде продовжуватися». – ось така позиція була озвучена.

Ставлення до подружжя в США та Великобританії різниться: 47 відсотків респондентів Великобританії на опитуванні YouGov, опублікованому в понеділок, сказали, що інтерв'ю Гаррі та Меган було недоречним, порівняно з США.  Там майже зворотне ставлення: 44 відсотки сказали, що інтерв'ю пари було доречним.Проте два дні тому принц Вільям, брат принца Гаррі став першим, хто висловився з приводу інтер’ю. Він підтвердив глибину непорозуміння між ним і його братом.

Вільям зізнався, що навіть не говорив з Гаррі про телевізійне шоу. Однак вчора ввечері для британських медіа інсайдери стверджували, що хоч Вільям і Гаррі не розмовляти місяцями, старший брат готовий  примиритися з братом під час відкриття пам'ятника їхньої покійної матері, принцеси Діани.

«Напруженість, безсумнівно, посилюється, але вони розуміють, що принаймні для церемонії потрібно забути образи».

Автор: Діана Дринь

Фото з відкритих джерел.

Світ, 15.03.2021 10:31