Фото: Генштаб ЗСУ

З'явилася можливість маневрувати: як прорив першої лінії оборони росіян вплинув на контрнаступ ЗСУ

На Запорізькому напрямку після прориву першої лінії оборони окупантів у наших військових з’явилася можливість маневрувати технікою та військами.

Про це повідомив речник об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемарафону.

"Ворог розподілив ресурси. Якщо рахувати три лінії за 100%, то це 60-20-20. Тобто перша лінія оборони була щільно замінована, бетонні укріплення, велика кількість протитанкового озброєння. Другу лінію також не можна скидати і казати, що вона якась не така. Тут також є укріплення досить потужні, досить грамотно побудовані, але тут у нас уже з'явилася можливість маневрувати технікою та військами", — розповів Штупун.

Речник зазначив, що першу лінію оборони українські захисники розміновували вручну, "бо будь-яку техніку ворог брав на приціл і намагався її знищити. Тому її доводилося відводити". Штупун наголосив, що розміновування другої лінії оборони окупантів буде комплексним, оскільки тепер ЗСУ мають можливість прикривати піхоту.

"На першій лінії оборони ми пробивали якийсь вузький шлях, і техніка, піхота не могла йти ні вліво, ні вправо, тому що було щільне замінування. Тут ми вийшли на території по якій ми можемо маневрувати і противник також повинен буде якось діяти", — пояснив він.

Речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку також зауважив, що ворог у відповідь на прорив першої лінії оборони почав підтягувати резерви, зокрема десантні підрозділи.

"Зараз ворог почав використовувати в обороні десантні підрозділи, що в принципі їм не притаманно… Тому, якщо вони вже використовують свою так звану еліту в оборонних боях, то щось у них вже не так", — сказав Штупун.

Нагадаємо, раніше командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив, що українські захисники прорвали першу лінію, продовжують наступати та закріплюються на деокупованих територіях. Військовий додав, що українські захисники вже вийшли на позиції між першою і другою оборонними лініями. У центрі наступу ЗСУ завершують знищення ворожих підрозділів, які прикривають відхід російських військ за їхню другу лінію оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2023 21:33