Фото: Генштаб ЗСУ

Російські офіцери повідомляють генералам про погіршення ситуації на Запорізькому напрямку, — ISW

Російські офіцери 58-ї загальновійськової армії, яка обороняється у Запорізькій області, зв'язалися з колишнім командувачем цього з'єднання генерал-майором Іваном Поповим у зв'язку з погіршенням ситуації на фронті. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російські військкори стверджували, що Попов підтримував контакти зі своїми колишніми підлеглими на заході Запорізької області, а російське інсайдерське джерело повідомляло, що ці офіцери звернулися за допомогою до Попова, а не до свого нового командира. Російське військове командування звільнило Попова з посади командувача 58-ї армії (Південний військовий округ) на початку липня після того, як він виявив явну непокору, намагаючись обійти начальника російського Генерального штабу генерала армії Валерія Герасимова та пред'явити свої скарги на погану контрбатарейну боротьбу, великі втрати та відсутність ротації безпосередньо у президента Росії Володимира Путіна.

Російські джерела регулярно висловлюють стурбованість з приводу проблем, які висвітлював Попов, та їх згубного впливу на російські оборонні зусилля на півдні України. Попов частково створив прецедент непокори, і його поведінка, як повідомляється, спонукала російське військове командування розпочати усунення таких самих непокірних командирів з передових частин, хоча не всі повідомлення про усунення командирів підтвердилися.

Мапа ISW

Російські джерела стверджували, що Попов заохочував своїх колишніх підлеглих доповідати правду про фронт вищому російському командуванню, можливо, спонукаючи їх повторити його непокору. Контакти Попова зі своїми колишніми підлеглими дозволяють припустити, що його наступник не завоював довіри своїх підлеглих через те, що він менш компетентний, або тому, що він менш відвертий з вищим російським керівництвом з приводу постійних проблем, з якими стикається російська оборона на заході Запоріжжя.

Нагадаємо, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив, що російські окупанти витратили 60% свого часу та ресурсів на зведення першої лінії оборони й лише по 20% — на другу та третю. Українські захисники прорвали першу лінію, продовжують наступати та закріплюються на деокупованих територіях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2023 07:03