Crew Dragon успішно зістикувався з МКС

04 БЕРЕЗНЯ 2019 11:45

Космічний корабель Crew Dragon успішно зістикувався з МКС в повністю автоматичному режимі, незважаючи на деякі побоювання з боку NASA і «Роскосмосу».

За стикуванням можна було спостерігати в трансляції NASA.

Crew Dragon - один з двох пілотованих кораблів, створених в рамках програми NASA зі стимулювання розробки космічних кораблів приватними компаніями Commercial Crew Program.

Crew Dragon залежно від комплектації вміщає екіпаж з 4 або 7 осіб і може провести в пристикованому до МКС стані понад 200 днів.

Безпосередньо перед стикуванням було проведено кілька тестів, в тому числі маневрування корабля на відстані від станції, а також скасування та поновлення зближення з різної відстані. Також екіпаж МКС успішно випробував віддалене управління Crew Dragon, передавши команду на включення навігаційних вогнів.

Корабель проведе на орбіті п'ять днів, а потім повернеться на Землю. Місія DM-1 (Demo-1) завершиться приводненням Crew Dragon в Атлантичному океані в 390 кілометрах на схід від мису Канаверал 8 березня.

Спочатку заявки на участь в Commercial Crew Program подали 36 компаній-претендентів, але на сьогоднішній день залишилися тільки Boeing з кораблем CTS-100 Starliner та SpaceX з кораблем Crew Dragon, а останнім учасником, виявилася компанія Sierra Nevada Corporation з багаторазовим космопланів Dream Chaser.

З Boeing і SpaceX NASA уклало контракти на запуски до МКС. Після успішного запуску Crew Dragon на орбіту перший політ CTS-100 Starliner, розробленого Boeing, запланований на квітень.

Очікується, що після тестових польотів без екіпажу кораблі почнуть виконувати пілотовані польоти до МКС (для SpaceX такий політ відбудеться не раніше червня, а Boeing відправить астронавтів на орбіту в серпні).

Технології, 04.03.2019 11:45