Берлін не знаходить у ЄС підтримки вимоги припинити переговори про вступ Туреччини

08 ВЕРЕСНЯ 2017 13:39

Серед членів Євросоюзу відсутній консенсус у питанні можливого припинення перемовин із Туреччиною щодо вступу.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DW.  

Відповідна вимога дедалі гучніше лунає від провідних німецьких політиків.  

Берлін не знаходить широкої підтримки своїм закликам припинити переговори з Анкарою про можливий вступ Туреччини до Європейського Союзу. Під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, що відбулася в четвер, 7 вересня, в Таллінні, багато керівників МЗС країн-членів ЄС виступили за подальший діалог з Туреччиною щодо членства в Євросоюзі.   

За подальші переговори з Анкарою щодо набуття членства в ЄС висловився зокрема міністр закордонних справ Фінляндії Тімо СОЙНІ. На його думку, такий діалог потрібно проводити попри наявні проблем із дотриманням прав людини в Туреччині.  

«Я - не за те, щоб припиняти переговори», - сказав СОЙНІ, слова якого наводить AFP. Саме діалог з Анкарою становить найкращий шлях для усунення наявних проблем, наголосив керівник МЗС Фінляндії.  

Проти припинення перемовин щодо членства Туреччини у ЄС виступив також і міністр закордонних справ Литви Лінас ЛІНКЯВІЧЮС.  

Міністр закордонних справ Бельгії Дідьє РЕЙНДЕРС, своєю чергою, взагалі не вбачає підстав для будь-яких дій. На його переконання, переговори «де-факто» й так «припинено» й «заморожено».    

На тлі браку єдності щодо цього питання представник Естонії, котра наразі головує в Раді ЄС, застеріг від «передчасних рішень».  

Для розірвання переговорів між Брюсселем та Анкарою щодо отримання членства Туреччини в ЄС потрібно одностайне рішення всіх країн-членів Євросоюзу.   

Водночас для тимчасового призупинення переговорів достатньо голосів 16 країн-членів. Якщо це станеться, то тоді для відновлення переговорного процесу знадобиться одноголосне рішення всіх країн-членів ЄС.  

З огляду на значні порушення прав людини в Туреччині, в тому числі й численні арешти громадян Німеччини, в Берліні вказують на необхідність розірвання перемовин між ЄС та Туреччиною щодо набуття членства останньою в Європейському Союзі. 

 

Політика, 08.09.2017 13:39