Генсек ООН привітав підписання «історичного» договору про морський кордон

08 БЕРЕЗНЯ 2018 10:42

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш привітав підписання «історичного» договору між Тімором-Лешті та Австралією. Документ визначає морські кордону двох держав в Тиморському море - частини Індійського океану між Австралією і островом Тимор. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.

Виступаючи на церемонії підписання, яка відбулася сьогодні в штаб-квартирі ООН, Антоніу Гутерріш наголосив, що угода між двома країнами демонструє ефективність механізмів по мирному врегулюванню суперечок, закладених в міжнародному праві.

«Центральний елемент Статуту Об'єднаних Націй - мирне вирішення суперечок - є також наріжним каменем Конвенції ООН з морського права», - заявив Генсек.

Він назвав угоду «історичним», оскільки це перший в історії випадок мирного врегулювання спору на основі Програми V Конвенції ООН морського права.

Антоніу Гутерріш висловив надію на те, що і інші країни візьмуть приклад Австралії і Тимору-Лешті та продемонструють «гнучкий» підхід до вирішення спірних питань відповідно до Конвенції ООН з морського права.

За його словами, договір створює умови для зміцнення міжнародних відносин, миру і безпеки, а також досягнення Цілей сталого розвитку.

Підписаний сьогодні договір визначає також правовий статус великого нафтогазового родовища Greater Sunrise.

Австралія та Тимору-Лешті досягли угоди 30 серпня 2017 року, поклавши край десятирічному спору. У вівторок в ООН його підписали міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп і міністр уряду Тимор-Лешті Герменегілдо Августо Кабрал Перейра.

В ООН вважають, що будь-яка діяльність, пов'язана з океаном, повинна відповідати положенням Конвенції, авторитет якої базується на її практично загальне визнання. До Конвенції приєдналося 168 держав.

Світ, 08.03.2018 10:42