Firefox навчився рекомендувати цікаві статті на основі історії браузера

08 СЕРПНЯ 2018 12:34

Компанія Mozilla Corporation представила Advance - розширення для свого браузера Firefox, яке допоможе знаходити цікаві статті на основі вже відкритої сторінки і недавньої історії переглядів. Аналізуючи переваги користувача, Advance пропонує матеріали для подальшого читання в бічній панелі браузера. Поки що функція знаходиться на етапі експерименту, повідомляється в блозі Firefox.

Зараз більшість сайтів відкрито використовують файли cookie - невеликі фрагменти даних, які зберігаються на пристрої (комп'ютері або смартфоні) і надсилаються веб-сервера на початку сеансу. За допомогою них відбувається ідентифікація користувача: зокрема, з метою запропонувати йому цікавий і корисний контент. З точки зору ефективності рекомендації на основі cookie не завжди відповідають очікуванням користувача, нерідко пропонуючи йому вже прочитані статті або ж рекламу.

Розробники Mozilla Firefox вирішили виправити цю проблему за допомогою Advance, який зможе рекомендувати найцікавіший і різноманітний контент на основі дій користувача в мережі. Наприклад, при виборі ресторану або фільму розширення зможе знаходити і пропонувати веб-сторінки з додатковою інформацією по певному запиту. Advance також буде аналізувати недавню історію переглядів користувача.

Розширення розроблено за підтримки Laserlike - стартапа, що займається моніторингом цікавих користувачеві сторінок за допомогою методів машинного навчання. У Mozilla вважають, що Advance допоможе інтернет-користувачам розширити кругозір, не обмежуючи їх дії в мережі певною кількістю часто відвідуваних сторінок. Крім того, компанія попереджає користувачів про те, що Laserlike буде збирати і зберігати інформацію про їхні дії в мережі: при бажанні можна призупинити роботу розширення і запросити браузер видалити збережені дані.

Advance - одна з експериментальних функцій Firefox, що входять в їх програму Test Pilot. Крім цього браузер також пропонує випробувати складання заміток під час користування інтернетом і шифрування файлів.

Технології, 08.08.2018 12:34