WADA позбавила Росію права на участь в спортивних змаганнях на 4 роки

09 ГРУДНЯ 2019 22:31

Нові санкції від WADA - Всесвітнє антидопінгове агентство заборонило Росії брати участь в міжнародних спортивних змаганнях в найближчі 4 роки.

Це означає, що російський триколор не буде майоріти, наприклад, на Олімпійскійх іграх в Токіо та Пекіні або на чемпіонаті світу з футболу в Катарі, повідомляє Euro Sport.

Відповідне рішення у понеділок ухвалив виконком WADA за порушення Росією антидопінгових норм.

Разом з тим, заборона не повна, «чисті» російські спортсмени все ж зможуть змагатися, але тільки в нейтральному статусі.

Ось, що заявив глава WADA Крейг Ріді:

«Були зібрані переконливі докази того, що в Московській антидопінгової лабораторії проводилися маніпуляції з пробами. Причому це робилося в тому числі і незадовго до приїзду експертів WADA в Москву».

Влада Росії, як і очікувалося, висловили обурення у зв'язку з новими санкціями. І пригрозили опротестувати рішення WADA. Технічно Російське антидопінгове агентство (РУСАДА) може це зробити протягом 21 дня.

Втім, глава РУСАДА Юрій Ганус в бесіді з журналістами зізнався, що особисто йому шанси опротестувати рішення виконкому WADA представляються «нульовими».

Відзначимо, що санкції щодо Росії не будуть поширені на Чемпіонат Європи з футболу 2020 року.

Експерти WADA за підсумками перевірки бази московської лабораторії (LIMS) зробили висновок про те, що з 2016 року по початок 2019 року зі ній проводилися маніпуляції з метою приховати можливі порушення антидопінгових правил російськими спортсменами за період з 2012 по 2015 рік.

Він був заснований на розслідуванні комісії Річарда Макларена про допінг у російському спорті від 2016 року і будувався на копії бази даних, яку зробив Григорій Родченков, який втік в США, повідомляє Euro News.

Спорт, 09.12.2019 22:31