Фото: kremlin.ru

WSJ: Путін ігнорує заклики Стамбула та Пекіна повернутися до "зернової угоди"

Російський диктатор Володимир Путін ігнорує запити президента Туреччини Реджепа Ердогана щодо переговорів про продовження "зернової угоди". Крім цього, він не зважає на заклики Китаю відновити домовленості із Туреччиною та ООН щодо експорту українського зерна.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів та аналітиків.

Останніми тижнями турецький лідер неодноразово наголошував, що має намір поговорити з Путіним про відновлення угоди, яка дозволяла вивозити продовольство з українських портів. Та поки що зв'язатися із головним російським терористом Ердогану не вдалося. За словами дипломатів, влада Туреччини намагається вирішити це питання за іншими каналами зв'язку з Кремлем.

До того ж наприкінці минулого тижня Пекін заявив Раді безпеки ООН, що "зернову угоду" необхідно відновити з огляду на її важливість для світової продовольчої безпеки. Крім того, у китайських державних ЗМІ вийшла серія статей щодо необхідності її продовження, зазначає WSJ.

За даними газети, Росія відмовилася від продовження "зернової угоди" після того, як Ердоган "розлютив" російську владу. Він повернув Україні командирів полку "Азов", які за умовами угоди з Росією мали залишатися в Туреччині до кінця війни, і схвалив вступ Швеції до НАТО.

Завершення "зернової угоди": що відомо

Кремль 17 липня заявив, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі й виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

19 липня російський диктатор заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці припустили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони, зокрема портову інфраструктуру, знизуючи склади із продовольством.

Нагадаємо, 20 липня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію повернутися до "зернової угоди". Відповідну заяву він зробив у своєму виступі на церемонії відкриття Другого саміту ООН з продовольчих систем. Гутерреш зазначив, що зараз Росія та Україна відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки по всьому світу.

Тим часом США працюють над альтернативними коридорами для експорту українського зерна. На форумі "Росія — Африка", що відбувся напередодні у Санкт-Петербурзі, лідери африканських країн також закликали відновити "зернову угоду".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.07.2023 00:25