Фото: росЗМІ

Африканські країни закликали РФ повернутися до "зернової угоди": Путін відреагував

Лідери африканських країн просять учасників колишньої "зернової угоди" щодо експорту зерна Чорним морем полегшити доставку як російського, так і українського зерна на континент.

Таку заяву зробив очільник Африканського союзу президент Коморських островів Азалі Ассумані на форумі "Росія – Африка", що триває у Санкт-Петербурзі.

"Українська криза серйозно впливає на ситуацію, тому розв’язання цієї кризи дозволить врятувати велику кількість людей, яка залежить від постачання продовольства... Ми звертаємося до всіх учасників процесу з великим проханням полегшити доставку як російського, так і українського зерна до наших країн. Ми готові співпрацювати з Росією у всіх галузях, щоб забезпечити мир та безпеку на континенті", — заявив він.

Що відповів Путін

Російський диктатор, виступаючи на форумі, зазначив, Росія більше не приєднається до укладеної за посередництва ООН "зернової угоди". Натомість Путін пообіцяв надати Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, Центральноафриканській Республіці та Еритреї зерно в обсязі 50 тисяч тонн у наступні кілька місяців.

"Ми забезпечимо безплатну доставку цих вантажів", — пообіцяв він. 

Американське видання The New York Times в матеріалі, присвяченому саміту, наголошує, що Путін пообіцяв безплатне зерно на Африканському саміті, щоб покращити імідж Росії після відмови Кремля продовжити угоду, яка захищала експорт українського зерна і допомагала нагодувати мільйони людей у ​​всьому світі.

Журналісти вбачають геополітичний підтекст у тому, кому саме диктатор пообіцяв безплатне зерно.

"Помпезність саміту… здавалося, мала на меті дати знак африканським лідерам, що Росія — їхній справжній друг... Але попри те, що Путін казав про благодійність, у списку одержувачів безплатного російського зерна, здається, був геополітичний підтекст. З шести країн лише Сомалі проголосувала проти Росії в ООН у лютому, підтримавши резолюцію, яка закликала припинити війну в Україні. У Малі та Центральноафриканській Республіці російська група найманців "Вагнера" підтримує авторитарні уряди", — йдеться в статті.

Завершення "зернової угоди": що відомо

17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони. Щодня армія РФ завдавала ударів по Одеській області. Є загиблі, багато постраждалих, а також зруйновані будівлі та знищені склади зі зерном.

Нагадаємо, 20 липня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію повернутися до "зернової угоди" . Відповідну заяву він зробив у своєму виступі на церемонії відкриття Другого саміту ООН з продовольчих систем. Він зазначив, що зараз Росія та Україна відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки по всьому світу.

Тим часом США працюють над альтернативними коридорами для експорту українського зерна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.07.2023 18:35