Mitsubishi розробила пару автономних пожежних роботів

26 БЕРЕЗНЯ 2019 17:17

Компанія Mitsubishi Heavy Industries представила двох пожежних роботів, здатних самостійно гасити пожежу.

Один з роботів оснащений лафетним стволом для гасіння пожежі, а другий відповідає за розмотування пожежного рукава і транспортування його кінця до гідранта або пожежного насосу. Роботу пристроїв продемонстрували в Токіо в кінці березня, повідомляється на сайті компанії.

Найчастіше пожежним доводиться гасити пожежу на великий і важкодоступній території. При цьому доступ пожежників до вогнищ загоряння може бути утруднений через руйнування і інших перешкод. Крім того, в разі пожежі на небезпечному виробництві робота на місці пожежі може бути небезпечна для людей.

Для вирішення цієї проблеми інженери вже давно створюють роботів-пожежних, але зазвичай вони представляють собою невеликі пристрої, які допомагають в гасінні пожеж.

Інженери з Mitsubishi Heavy Industries розробили комплекс з двох роботів, здатних до самостійного гасіння пожежі на видаленні 300 метрів від джерела води. Обидва роботи створені на чотириколісному шасі, взятому від сільськогосподарської техніки, а зовні вони обшиті металевими панелями, що дозволяють частково відображати теплове випромінювання.

Під час роботи ці роботи самостійно їдуть в задану оператором точку, відстежуючи свої переміщення за допомогою RTK-GPS-навігації, інерційної і одометрічної  системи, а також за допомогою лидаров.

Після прибуття в задану точку робот-помічник їде назад, розмотуючи пожежний рукав, кінець якого пожежним необхідно приєднати до джерела води після прибуття робота.

Цікаво, що інженери також розробили єдиний контейнер для зберігання і перевезення обох роботів, що дозволяють розгортати їх на місці пожежі в напівавтоматичному режимі.

Основний робот може гасити пожежу, видаючи до чотирьох тон води за хвилину під тиском до одного мегапаскаля. Нещодавно розробники показали роботів в справі під час демонстрації в Національному науково-дослідному інституті вогню і стихійних лих в Токіо.

Технології, 26.03.2019 17:17