«Brexit» входить в ендшпіль

09 ЖОВТНЯ 2019 10:21

Напередодні розмова між Борисом Джонсоном і ірландським прем'єром Варадкаром закінчився безрезультатно.

Приблизно такими ж - без досягнення конкретних результатів - виявилися і переговори між головою Європарламенту Давидом Сассолі і керівником британського кабміну.

Сассолі пізніше заявив, що депутати не згодні платити «будь-яку ціну», яка влаштовує Британію: «Ми не проголосуємо за договір, який поставив би під сумнів угоду досягнення миру між Ірландією і Північною Ірландією».

У Джонсона бесіда з Меркель також не принесла ніяких результатів.

І хоча секретаріат федерального канцлера підкреслив, що ніколи не коментує такого роду переговори, уявлення про ситуацію можна було скласти по твіту, опублікованому головою Євроради, чиї повноваження також закінчуються 31-го жовтня.

Дискусію підтримав і глава ірландського зовнішньополітичного відомства Саймон Ковно. Але він вважав за краще злегка вгамувати пристрасті: «Дуже багато маніпуляцій, які покликані ввести в оману, тому дозвольте мені висловитися з максимальною ясністю і чіткістю: ірландський уряд і ЄС працюють, не покладаючи рук, щоб в кінці місяця не трапився б «жорсткий» Brexit.

Лео Варадкар все ж не втримався від публічної інвективи на адресу Британії: «Вони роблять все можливе, щоб «знищити» законопроект, над яким ми працювали з прем'єром Мей протягом двох років. Британія знову захотіла обговорювати приблизно половину пунктів договору, за якими вже був досягнутий консенсус, і назвала це «компромісним підходом!».

Прихильники Brexit не залишили ці слова без відповіді, випустивши твіт з алюзією, яку багато хто визнав образливим для Меркель. Консерватори тут же його дезавуювали: «Я маю намір сказати наступне: я категорично не підтримую ні такий тон, ні такі способи в розмові про Німеччину і про канцлера Німеччини. Це наші друзі і союзники», - заявив депутат-торі Майкл Гоув.

Нагадаємо, що до дати BREXIT залишається всього три тижні.

Формально Палата громад вважається розпущеною до початку наступної сесії, вони не можуть навіть викликати міністрів або прем'єра до себе на килим.

Також у них немає можливості ініціювати нові законопроекти, які б, наприклад, забороняли б BREXIT без угоди.

Тим часом Джонсон не втомлюється повторювати, що будь-які рухи тіла законодавців в цьому сенсі не стануть ні для нього, ні для «жорсткого» BREXIT перешкодою.

Все, що можуть депутати - це чекати промові королеви, яка знаменує початок нової сесії, але тоді у них залишиться лише кілька днів до виходу Британії з ЄС, а їм доведеться вирішувати, внесуть вони або не внесуть до порядку денного голосування про вотум довіри кабміну.

Але тоді опозиції потрібно буде знайти бажаючих, якщо вотум недовіри Джонсону буде винесено, сісти в його крісло і очолити тимчасовий уряд, передає Euronews.

Світ, 09.10.2019 10:21