Фото: "Європейська правда"

Західні партнери досі не узгодили план передачі Україні винищувачів F-16, — ЗМІ

Союзники України наразі не узгодили план передачі сучасних винищувачів F-16 для ЗСУ, а також те, як готуватимуть українських військових для польотів на них.

Про це повідомляє Politico.

Видання посилається на трьох американських чиновників, які мають інформацію про перемовини. Відомо, що Данія та Нідерланди очолюють коаліцію на підтримку навчання українських пілотів, але наразі публічно для цих тренувань винищувачів не було виділено.

Перемовини західних партнерів тривають тоді, коли Україна тисне на союзників із вимогою пришвидшити надання F-16 як мінімум із двох причин: через потребу додаткових засобів для контрнаступу та для посилення безпеки на Півдні після того, як Росія вийшла зі зернової угоди. 

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Водночас Володимир Зеленський вже 1 липня заявив, що поки що не визначено графіку навчання українських пілотів, а дехто з іноземних партнерів й зовсім зволікає.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков напередодні повідомив, що навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 розпочнуться у серпні. Вони триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.07.2023 09:56