Фото: аrmyinform.com.ua

Навчання українських пілотів на F-16: Резніков повідомив, коли стартують і скільки триватимуть

Навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 розпочнеться в серпні. Вони триватимуть щонайменше шість місяців.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю CNN.

За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

"Якби зараз Україна мала ці винищувачі, вони безумовно допомогли б Україні добитися більшого прогресу в контрнаступі. Якщо у вас є більш складна, більш сучасна зброя, вона буде більш ефективною",  сказав Резніков.

Передбачається, що навчання пройде у Данії, Нідерландах, а можливо й у Британії чи Польщі. Серед обов’язкового — інтенсивні заняття для технічних фахівців.

"Технічне обслуговування літаків  серйозне завдання. Тренування можуть бути розділені між країнами, але остаточні плани досі допрацьовуються",  резюмував міністр.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Водночас Володимир Зеленський вже 1 липня заявив, що поки що не визначено графіку навчання українських пілотів, а дехто з іноземних партнерів й зовсім зволікає.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час саміту НАТО заявив, що перші винищувачі F-16 мають літати в українському небі до кінця березня 2024 року. За словами Кулеби, тренування мають початися приблизно у серпні, або ж на початку вересня. Крім того, паралельно триватиме підготовка юридичних рішень, необхідних для передачі літаків, і самих літаків. Проте очільник МЗС зауважив, що на сьогодні існує дуже багато нюансів, тому графік може зсуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2023 10:40