24 січня - Міжнародний день освіти

24 СІЧНЯ 2020 09:02

Освіта є правом кожної людини. Право на освіту закріплено в статті 26 Загальної декларації прав людини. Вона закликає до забезпечення безкоштовної початкової освіти.

Конвенція про права дитини, прийнята в 1989 році, містить положення про обов'язок держав забезпечувати доступність вищої освіти для всіх, повідомляє UN.

Прийнявши Порядок денний на період до 2030 року в вересні 2015 року, світова спільнота визнала той факт, що освіта є ключовим фактором у досягненні всіх 17 цілей в області сталого розвитку. А Мета 4, зокрема, передбачає забезпечення всеохватної і справедливої якісної освіти і заохочення можливості навчання протягом усього життя для всіх.

Освіта надає можливість вибратися з убогості і забезпечити добробут в майбутньому. Однак в даний час 262 мільйони дітей і молодих людей не відвідують школу; 617 мільйонів дітей і підлітків не володіють елементарними навичками читання і математики; менше 40% дівчаток в країнах Африки на південь від Сахари отримують початкову середню освіту і близько чотирьох мільйонів дітей і молодих людей з числа біженців не відвідують школу. Їх право на освіту порушується, що неприпустимо.

Без забезпечення інклюзивного та справедливого якісної освіти і надання можливостей для навчання протягом усього життя для всіх, країни не зможуть досягти гендерної рівності та розірвати коло бідності, який залишає позаду мільйони дітей, молодих людей і дорослих.

Суспільство, 24.01.2020 09:02