3D-друк живими клітинами виходить на новий рівень

18 ЧЕРВНЯ 2019 22:15

Вчені давно займаються друком тканин і органів на тривимірному принтері. І для цього завжди використовується каркас, на який висаджуються живі клітини. Каркас при цьому повинен бути розкладним. Він створює певні обмеження і може бути токсичним.

Нова технологія передбачає відмову від цієї жорсткої основи, передає Science Daily. Пропонується використовувати «чорнило», що складаються тільки зі стовбурових клітин.

Також в справу йдуть гідро-гелеві кульки, якими наповнена ванна, де відбувається друк. Ці кульки підтримують клітини під час друку, зберігаючи їх форму і не даючи мігрувати. Як тільки друк завершений, включається УФ-випромінювання. Воно фіксує кульки, що дозволяє клітинам з'єднатися і вирости з утворенням стабільної структури.

До речі, живильне середовище, в якій відбувається вирощування клітин, можна легко поміняти, і живильний розчин без проблем проходить через підставу з пов'язаних кульок, добираючись до клітин.

Кульки за бажанням видаляються і підлаштовуються, якщо потрібно змінити структуру. За допомогою цієї технології вчені вже надрукували хрящ для вуха.

Технології, 18.06.2019 22:15