Америка внесла Huawei в «чорний список» ... І відразу ж передумала

19 ТРАВНЯ 2019 11:20

В останні кілька днів «холодна війна» між США і Китаєм досягла піку, і «під вогнем» виявилася компанія Huawei. Штати вже давно точать на неї зуб і тепер вирішили додати її в «чорний список».

Ситуація схожа на історію, яка нещодавно була з ZTE. Міністерство торгівлі США заявило, що збирається включити Huawei і 70 її дочірніх компаній в «чорний список». В результаті їм буде заборонено купувати деталі і інші комплектуючі у американських виробників без схвалення уряду Америки. А це, в першу чергу, процесори Snapdragon і операційна система Android для смартфонів, повідомляє Reuters.

Як і з ZTE, формально таке рішення було прийнято через порушення режиму санкції щодо Ірану, а також перешкоджання розслідуванню цих порушень. Але як зазначив міністр торгівлі США Уілбур Росс, заборона «запобіжить використання американських технологій іноземними компаніями таким чином, який потенційно може підірвати інтереси національної безпеки або зовнішньої політики США». Адже Huawei вже неодноразово звинувачували в шпигунстві для китайського уряду.

У свою чергу, Huawei заявляє: «Ми готові і хочемо взаємодіяти з урядом США і вживаємо всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки нашої продукції. Відсторонення Huawei від ведення бізнесу в США не зробить цю країну безпечнішою або сильною. Навпаки, через це рішення США доведеться обмежуватися альтернативами більш низької якості, які будуть сповільнювати розвиток 5G в Сполучених Штатах. В кінцевому підсумку це завдасть шкоди інтересам американських компаній і споживачів. Крім того, необґрунтовані обмеження будуть порушувати права Huawei і зачіпати інші серйозні правові питання».

Але, мабуть, в США добре подумали над цим і вирішили не гарячкувати. Більш того, Міністерство торгівлі говорить, що може відкласти введення ряду обмежень, щоб не ставити під удар існуючих клієнтів Huawei в США.

Це значить, що відомство може видати тимчасову генеральну ліцензію для «запобігання переривання функціонування існуючих мереж і обладнання». Наприклад, це стосується провайдерів, які активно купували у Huawei комунікаційне обладнання.

Але про повне скасування заборони мова поки не йде. Тобто Huawei зможе купувати комплектуючі для обслуговування нинішніх клієнтів, але не для створення нової продукції.

Підсумуємо, що поки рішення про внесення компанії в «чорний список» анонсовано, але офіційно не прийнято, тому не виключено, що уряд США ще передумає.

Економіка, 19.05.2019 11:20