Американці оснастять бойові машини безпілотниками

10 ЖОВТНЯ 2018 14:20

Американські компанії General Dynamics і AeroVironment уклали угоду про спільну розробку системи запуску і прийому безпілотних літальних апаратів для бойових броньованих машин. Як повідомляє Defense News, основу нової системи складе розвідувальний безпілотник Shrike 2, здатний виконувати вертикальні зліт і посадку. В першу чергу нова система буде створюватися для бойових бронемашин Stryker.

Сьогодні екіпажі бронемашин в бою можуть покладатися на дані розвідки і інформаційну видачу власних систем розвідки і спостереження. В цьому випадку оперативна обізнаність екіпажу може обмежуватися лише кількома кілометрами. Використання на бронемашинах розвідувальних безпілотних літальних апаратів дозволить істотно розширити обізнаність екіпажів. Крім того, безпілотники можна буде використовувати для контролю знищення цілей, а також коригування вогню.

Безпілотник Shrike 2 являє собою літальний апарат літакового типу з несучим повітряним гвинтом в хвостовій частині і двома поворотними повітряними гвинтами, винесеними на балках в передній частині.

При вертикальному вильоті і посадці передні гвинти повертаються паралельно землі, а при польоті в літакової режимі хвостовий гвинт зупиняється, а передні повертаються перпендикулярно землі. Парк літаків режим польоту дозволяє безпілотнику економити заряд акумуляторів і довше перебувати в повітрі.

Перші випробування системи запуску і прийому безпілотників для бронемашин планується почати в листопаді поточного року.

Оскільки безпілотник Shrike 2 все ще розробляється, перші випробування нової системи будуть проводитися з апаратами RQ-20 Puma і Switchblade. На час випробувань систему встановлять на броньовану ремонтно-евакуаційну машину. На першому етапі оснащення бронемашин новою системою буде означати збільшення їх екіпажів на одну людину - оператора.

Згодом General Dynamics і AeroVironment планують розробити нову систему управління дронамі, яку можна буде інтегрувати до складу бортового обладнання бронемашин. Завдяки цьому від оператора можна буде відмовитися - його функції зможе виконувати один з членів екіпажу машини.

Світ, 10.10.2018 14:20