Американці представили двигун для надзвукового пасажирського літака

17 ЖОВТНЯ 2018 18:49

Американська компанія GE Aviation представила новий турбовентиляторний реактивний двигун Affinity, який передбачається встановити на перспективний надзвуковий пасажирський літак AS2. Розробкою останнього займається стартап Aerion. Як пише Aviation Week, нова силова установка конструктивно об'єднує в собі особливості реактивних двигунів з малим ступенем двоконтурного для бойових літаків і силових установок з великим ступенем двоконтурного для пасажирських літаків. При цьому будь-яких нових і проривних технологій в Affinity немає.

Розробка пасажирського літака AS2 ведеться компанією Aerion з 2014 року. За попередніми розрахунками, довжина літака складе 51,8 метра, висота - 6,7 метра, а розмах крила - 18,6 метра. Максимальна злітна маса надзвукового літака складе 54,8 тонни. AS2 буде оснащений трьома двигунами, тяга кожного з яких, за оцінкою розробників, повинна бути не менше 69 кілоньютон. Літак буде розрахований на перевезення до 12 пасажирів.

Для польотів на надзвуковій швидкості звичайні турбовентиляторні двигуни сучасних пасажирських літаків не підходять. Через велику площі вентилятора, особливостей роботи вентилятора і компресора і безлічі інших причин звичайні двигуни в більшості своїй або не здатні надійно працювати на надзвуковий швидкості польоту, або зовсім не можуть розігнати до неї літальний апарат.

Свій новий двигун Affinity компанія GE Aviation відносить до силових установок із середнім ступенем двоконтурного. Основу двигуна становить модифікований газогенератор турбовентиляторного двигуна CFM56, який, в свою чергу, конструктивно заснований на газогенераторе від F101, силової установки для надзвукових бомбардувальників B-1B Lancer.

Нова силова установка Affinity зможе забезпечити політ пасажирського літака на висоті до 18,3 тисячі метрів. Розробник стверджує, що новий двигун буде ефективно працювати на надзвуковий і дозвуковій швидкостях польоту. Імовірно, новий двигун буде повністю готовий до 2023 року. Як повідомляє Flightglobal, Aerion планує провести перший політ надзвукового пасажирського літака AS2 в червні 2023 року. У жовтні того ж року AS2 повинен вже виконати перший трансатлантичний переліт. Його приурочать до 20-річчя від дня останнього польоту французького надзвукового літака Concorde.

Раніше компанія Aerion оголосила, що ескізне проектування AS2 планується завершити до середини 2020 року, а захист технічного проекту провести на початку 2022 року. Розробники планують, що сертифікація нового літального апарату завершиться до кінця 2025 року, а з 2026 року нові надзвукові літаки почнуть виконувати регулярні перельоти. За перший рік серійного виробництва Aerion планує зібрати 12 AS2, за 2027 рік повинні бути зібрані 23 літака, а за 2028-й - вже 36. Надалі щорічно компанія буде випускати по 36 AS2 до 2035 року.

Технології, 17.10.2018 18:49