Американська армія обзаведеться трьома тисячами портативних роботів

14 БЕРЕЗНЯ 2019 10:03

Армія США уклала з американською компанією QinetiQ North America, підрозділом британської QinetiQ, контракт на виробництво і поставку портативних роботів CRS (I).

Як повідомляє Defense News, перший контракт передбачає поставку роботів на загальну суму в 152 мільйони доларів. Точна кількість замовлених апаратів не уточнюється, проте відомо, що загальна вартість роботів може бути доведена до 400 мільйонів доларів; обсяг поставки апаратів в цьому випадку складе майже три тисячі штук.

QinetiQ виграла контракт на поставку роботів за програмою CRS (I) у американської компанії Endeavor Robotics.

Передбачається, що постачання нових роботів почнеться в 2020 році. Армія США закупила роботів компанії QinetiQ в рамках більш масштабної програми по уніфікації парку роботизованих систем. В даний час американські сухопутні війська використовують близько семи тисяч роботів самих різних систем. Велика розмаїтість парку збільшує вартість експлуатації і ремонту апаратів.

Передбачається, що бійці Армії США зможуть використовувати роботів CRS (I) для рекогносцировки в будівлях і виявлення позицій противника, а також обстеження будівель або доріг на предмет вибухових пристроїв.

Навесні минулого року стало відомо, що командування Армії США планує оцінити необхідність в наземних бойових роботів і визначити можливі сценарії використання таких машин.

Перші прототипи апаратів і опціонально керованих бойових машин повинні бути створені до кінця 2019 року, щоб військові фахівці могли приступити до їх випробувань уже в 2020 році.

Згідно з попереднім планом, після випробувань роботів і опціонально керованих машин військові складуть список рекомендацій по їх доопрацювання.

Вдосконалені прототипи будуть проходити випробування у 2022 році. У 2024 року пройдуть завершальні випробування машин-фіналістів.

За підсумками трьох етапів випробувань фахівці Армії США мають намір визначити завдання, виконання яких можна було б довірити роботизованим бойовим машинам, а також прийняти рішення щодо необхідності такого роду апаратів в складі сухопутних військ.

Технології, 14.03.2019 10:03