На фото: Switchblade 600. Джерело: скриншот з відео

Американська компанія планує виготовляти в Україні дрони Switchblade 600: що про них відомо

Американська компанія AeroVironment підписала угоду з українським підприємством щодо локалізації виробництва дронів Switchblade 600. Українську компанію-підписантку не називають з міркувань безпеки.

Як повідомляє "Мілітарний", старший віцепрезидент і генеральний менеджер підрозділу баражувальних ударних систем AeroVironment Брет Хаш наголосив, що співпраця з українською компанію буде поетапною.

За його словами, це розпочнеться з того, що, до України будуть відправлені компоненти необхідних підсистем. Зокрема, відповідний договір було укладено на DFNC2: Міжнародному форумі оборонних індустрій, який пройшов в Києві.

"Отже, все розпочнеться з дуже простої інтеграції. А потім з часом ми локалізуємо дедалі більше систем і вдосконалимо комплекс так, щоб він став кращим, ніж є сьогодні", — додав Хаш.

Втім, наразі договір має узгодити уряд Сполучених Штатів Америки, над цим працюють обидві країни. Зокрема, на це може знадобитися близько дев'яти місяців. Щодо обсягів майбутнього виробництва, то конкретних чисел не оголошують. Проте Хаш зазначив, що це має бути кілька тисяч Switchblade 600 на рік.

Він також додав, що українські військові використовують Switchblade 600 не так, як планував виробник, адже спочатку ця зброя надавалася американським військам спеціального призначення. Її мали застосовувати для ведення нерегулярних бойових дій та ураження рухомих цілей. Своєю чергою Збройні сили України застосовують цю зброю для знищення російської техніки вартістю 20-25 мільйонів доларів. Йдеться про такі системи протиповітряної оборони, як "Панцир" чи "С-300".

Що відомо про Switchblade 600

Цей дрон почали розробляли на замовлення Командування спеціальних операцій Повітряних сил США до того, як американська армія також прийняла його на озброєння. Вперше дрон-камікадзе представили в серпні 2011 року. Головним призначенням було заповнити прогалину в системі застосування засобів ураження ближнього бою, з якою американські війська зіткнулися під час бойових дій в Афганістані. Ця зброя мала бути відповіддю на засідки бойовиків Талібану, що влаштовувалися у складних географічних умовах.

Цей дрон має вагу 23 кілограми, але водночас є переносним і може бути підготовлений до бойової роботи впродовж 10 хвилин. Він розрахований на політ на відстань до 40 кілометрів за 20 хвилин, потім може баражувати у повітрі ще 20 хвилин (даючи йому загальну дальність до 80 кілометрів і атакувати з ударною швидкістю до 185 кілометрів на годину. Дрон несе протитанкову боєголовку, призначену для знищення або виведення з ладу бронетехніки. Важливо зауважити, що бойова частина дрона є аналогічною, а саме як у протитанкового ракетного комплексу Javelin.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Рустем Умєров повідомляв, що Україна продовжує зміцнювати свою обороноздатність завдяки інноваціям і підтримці міжнародних партнерів. За його словами, пріоритетом є збільшення виробництва вітчизняної зброї різних видів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2024 12:29