Аналітики пояснили, яку вигоду може отримати Путін від візиту МАГАТЕ на ЗАЕС

07 ВЕРЕСНЯ 2022 08:51

Президент РФ Володимир Путін може спробувати скористатися звітом МАГАТЕ щодо Запорізької АЕС і створити процес, аналогічний Мінським угодам.

Таке припущення висловили експерти американського Інституту дослідження війни (ISW), пише TrueUA.

Як зазначається в доповіді аналітиків, дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ відображає той факт, що Україна залишається оператором Запорізької АЕС та стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання норм міжнародного права МАГАТЕ. Організація не може безпосередньо взаємодіяти з Росією щодо експлуатації станції, не визнавши принаймні негласно, що Росія має право на консультації.

Аналітики ISW зазначили у звіті, Путін може спробувати використати умови, які він створив на Запорізькій АЕС, для оформлення паралельної міжнародної структури, яка б підривала суверенні права України на набагато більшу територію, яку зараз окупують російські війська.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не розглядатиме питання про контрольовану зупинку Запорізької АЕС для запобігання будь-яких витоків радіації. За його словами, станція забезпечує електроенергією дві області України, що особливо актуально з наближенням зими.

Війна, 07.09.2022 08:51