Фото: соцмережі

Аналітики заявили про зростання української економіки та озвучили ключовий фактор

З початку широкомасштабного вторгнення Російської Федерації Україна експортувала найбільший обсяг зернових та олійних культур у квітні 2024 року. Показник досягнув 6,6 мільйона тонн, що показує здатність Києва в односторонньому порядку відправляти продукцію через Чорне море.

Про це йдеться у щоденному зведенні британського міністерства оборони.

Там зазначили, що пропускна здатність портів Чорного моря "майже напевно" досягла місячного обсягу експорту: це перевищує будь-який інший показник за час великої війни, зокрема той, який вдалося досягнути в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Британські аналітики підкреслюють, що приблизно 5,2 мільйона тонн із загального експорту зернових та олійних культур було відправлено Україною у квітні 2024 року з портів Чорного моря, порівняно із піком у 4,2 мільйона тонн за "зерновою угодою" у жовтні 2022 року.

На думку британського міноборони, український коридор у Чорному морі забезпечив близько 1600 транзитів суден та відправлення 45 мільйонів тонн вантажів з моменту запуску у серпні 2023 року, де більшість становив експорт продукції сільськогосподарського типу, а це понад 30 мільйонів тонн впродовж дев'яти місяців.

"Решта — це переважно залізна руда й сталь, яку раніше не можна було експортувати морем в межах "зернової угоди". Загалом це сприятиме відновленню економіки України у 2024 році", — пишуть аналітики у своєму зведенні.

За даними розвідки, експорт з України має важливе значення для глобальної продовольчої безпеки, де експорт зерна з України складатиме близько 9,7% від світового експорту в період з липня 2023 року до червня 2024 року.

"Хоча експорт агропродукції майже напевно залежить від чорноморських портів, що відповідає близько 78% обсягу експорту, інші маршрути продовжують використовувати", — пишуть аналітики.

У британському міноборони додали, що Київ продовжує експортувати зернові та олійні культури річкою Дунай, на що припадає близько 15% обсягів, залізницею та автотранспортом — близько 6% та 1% обсягів відповідно.

Нагадаємо, минулого тижня в Міністерстві оборони Туреччини поінформували про те, що міністр оборони України Рустем Умєров перебував з візитом в Анкарі 14 травня. Під час переговорів ішлося, зокрема, про безпеку судноплавства в Чорному морі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.05.2024 20:59