Фото: соцмережі

Аграрії України зібрали рекордний врожай зернових

У 2023 році Україна зібрала рекордний урожай зернових. Це сприятиме доходам фермерів та інвестиціям у галузь, а також збільшить український ВВП.

Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

Так, прогноз щодо валового виробництва зернових культур збільшено до 59,7 мільйона тонн. Обсяги збору олійних культур залишаються без змін і складають 21,6 мільйона тонн. Таким чином загальний обсяг урожаю зернових та олійних культур на поточний рік становить 81,3 мільйона тонн.

За попередніми оцінками, у 2023 році аграрії зберуть 22,2 мільйона тонн пшениці, 5,8 мільйона тонн ячменю та 30,1 мільйона тонн кукурудзи.

Щодо олійних культур, то врожай соняшнику залишився на рівні 13 мільйона тонн, соєвих бобів — 4,6 мільйона тонн. Також зібрано понад чотири мільйони тонн ріпаку.

"Це рекордний показник для України, перед цим найбільший рівень врожайності зернових був у 2021 році, він становив 53,6 ц/га. Власне, це і дозволило вкотре переглянути у бік збільшення обсяги виробництва цьогорічного врожаю та зокрема збільшити показники виробництва кукурудзи з 28,5 мільйона тонн до понад 30 мільйона тонн", — зазначили у Мінагрополітики.

У відомстві наголосили, що збирання кукурудзи вже проведено на 87% площ. Торік на аналогічну дату було зібрано 66% площ цієї культури. За сприятливих погодних умов збирання кукурудзи продовжуватиметься, хоча частина врожаю залишиться в полях до весни, резюмували у відомстві.

Нагадаємо, раніше перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявляв, що у 2023 році в Україні рекордний урожай гречки. Лідерами з намолоту гречки цьогоріч є Вінниччина (23,40 тисячі тонн) та Хмельниччина  (22,50 тисячі тонн). 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.12.2023 18:50