Фото: соцмережі

В Україні цьогоріч рекордний урожай гречки: як це вплине на ціну крупи

Цього року українські аграрії збирають рекордний урожай гречки. Відтак, ймовірно, це може сприяти зниженню цін на крупу.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає прес-служба відомства.

За словами посадовця, протягом першого тижня аграрії вже намолотили 173,8 тисячі тонн гречки, проте збір триває. Торік усього було зібрано близько 148 тисяч тонн.

"Цього року завдяки сприятливим погодним умовам та Збройним Силам України обкіс гречки проходить швидше ніж торік. Уже зібрано врожай з 86% площ у порівнянні з 49% на аналогічну дату минулого року. Щодо врожайності, маємо теж кращі результати: поточний показник дорівнює 1,42 т/га, торішній із приблизно такої ж частки площ становив 1,22 т/га. Власне, саме ці фактори у сукупності дали нам можливість збирати рекордний врожай гречки", — розповів чиновник.

За його словами, рекордний урожай гречки також сприятиме зниженню цін на крупу. Лідерами з намолоту гречки цьогоріч є Вінниччина (23,40 тисячі тонн) та Хмельниччина  (22,50 тисячі тонн). 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ціна на гречку в Україні повернулась до довоєнного рівня. У порівнянні з минулим роком вона зменшилась на 53% і становить 44,4 гривні за кілограм. Відносно низьку вартість пояснюють тим, що на ринку пропозиція перевищує попит. Тим паче, за інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, того року в Україні на 30% зросли посіви гречки у порівнянні з довоєнними роками. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.10.2023 04:13