Фото:НБУ

Втрати аграріїв через закриття "зернового коридору": в НБУ назвали суму збитків

У 2023 році експорт аграрної продукції з України буде на два мільярди доларів меншим, ніж прогнозувалося. Головна причина — припинення роботи "зернового коридору".

Про це повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук на брифінгу, який транслювався на Youtube.

Він зазначив, що уся продукція на експорт буде вивезена іншими шляхами наступного року.

"Наш базовий прогноз базується на припущенні, що "зерновий коридор" не функціонуватиме під час воєнного стану", — сказав Ніколайчук.

Так, в НБУ припускають, що обмеження з боку Євросоюзу до експорту сільгосппродукції "будуть діяти до 15 вересня і не будуть продовжені".

За прогнозом експертів, українські агроекспортери зможуть вивезти протягом всього маркетингового року, тобто з липня цього року по червень наступного року, "всю продукцію, спрямовану на експорт". Йдеться і про зернові, і про олію, і про іншу сільськогосподарську продукцію.

"Порівняно зі сценарієм, якби у нас функціонував "зерновий коридор", експорт продукції в другому півріччі цього року був би більший на приблизно на два мільярди доларів", — наголосив заступник голови НБУ.

Завершення "зернової угоди": що відомо

17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони. Щодня армія РФ завдавала ударів по Одеській області. Є загиблі, багато постраждалих, а також зруйновані будівлі та знищені склади зі зерном.

Нагадаємо, 20 липня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію повернутися до "зернової угоди". Відповідну заяву він зробив у своєму виступі на церемонії відкриття Другого саміту ООН з продовольчих систем. Він зазначив, що зараз Росія та Україна відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки по всьому світу.

Тим часом США працюють над альтернативними коридорами для експорту українського зерна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.07.2023 21:21