Фото: Twitter Урсула фон дер Ляєн

Вихід Росії із "зернової угоди": президентка Єврокомісії зробила заяву

Для продовження експорту української продукції необхідно розблокувати Чорне море. Це потрібно для недопущення продовольчої кризи в найуразливіших країнах світу.

Таку заяву зробила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише "Укрінформ". За її словами, Туреччина та ООН докладали усіх зусиль для продовження зернової угоди, але Росія в підсумку вийшла з неї.

"Існує ризик, що це принесе продовольчу небезпеку дуже багатьом уразливим країнам по усьому світу", — заявила очільниця Єврокомісії.

Фон дер Ляєн наголосила, що для повного відновлення експорту необхідно розблокувати Чорне море. Водночас Євросоюз буде працювати над забезпеченням продовольчої безпеки "всіма наявними способами", такими як "коридори солідарності" на кордонах з Україною.

"Чорноморська ініціатива надала додаткові 35 мільйонів тонн (українського експорту, — ред.). Тож ми, напевно, будемо продовжувати вивозити аграрну продукцію з України на глобальний ринок через "коридори солідарності". Але важливим є розблокувати Чорне море та продовжувати експорт цим шляхом", — додала вона.

Вихід Росії із "зернової угоди": що відомо

У липні 2022 року Туреччина виступила посередником в угоді між Росією, Україною та ООН у "зерновій угоді". Вона означала відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". У межах цієї угоди відбувалася перевірка кораблів, що прямують до та з українських портів.

16 липня 2023 року з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Вже 17 липня Росія заявила, що виходить із "зернової угоди", "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі й більше не є членом Спільного координаційного центру в Стамбулі.

Президент Володимир Зеленський відреагував на такі заяви Росії, що Україна не боїться погроз, своїми діями РФ розриває угоду з ООН та Туреччиною. До того ж очільник держави зауважив, що дія "зернового коридору" може бути продовжена без Росії — він наказав МЗС підготувати відповідні звернення до ООН та Туреччини щодо продовження дії угоди.

Нагадаємо, у ніч на 18 липня Росія била ракетами й дронами по Миколаєву та Одесі. В Офісі президента вважають, що така атака росіян була ретельно спланованою. Нею Росія намагалась показати, що експорт українського продовольства із Миколаївської та Одеської областей є небезпечним після завершення дії зернової угоди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.07.2023 07:55