Фото: proagro.com.ua

Припинення "зернової угоди" через Росію: Москва виходить із координаційного центру у Стамбулі

Країна-агресорка Росія "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ Росії.

Дипломатичне відомство РФ наголосило, що Захід не виконує "обіцяних домовленостей" щодо експорту російського аміаку, а також не перепідключає "Россільгоспбанк" до системи SWIFT.

До того ж щоб виправдати свій вихід з угоди, країна-агресорка заявила, що українське продовольство нібито вивозиться не в нужденні країни, а в держави з високим і вищим за середній рівень доходів, включаючи ЄС. Відтак, Росія виступає проти подальшого продовження угоди та поінформувала про це турецьку та українську сторони, а також Секретаріат ООН.

"Це означає відкликання гарантій безпеки судноплавства, згортання морського гуманітарного коридору, відновлення режиму тимчасово небезпечного району у північно-західній акваторії Чорного моря та розформування СКЦ у Стамбулі. Без участі Росії "чорноморська ініціатива" припиняє своє функціонування з 18 липня", — йдеться у повідомленні..

При цьому в Росії допускають поновлення "зернового коридору".

"Якщо ж у західних столицях реально дорожать "чорноморською ініціативою", то нехай серйозно замисляться над виконанням своїх зобов'язань та реальним вилученням з-під санкцій російських добрив та продовольства. Тільки при отриманні конкретних результатів, а не обіцянок та запевнень Росія буде готова розглянути відновлення "угоди", — додають у МЗС країни-агресора.

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

"Найсерйозніший удар по самій концепції "Чорноморської ініціативи", невід'ємною частиною якої були постачання аміаку — найважливішої сировини для виробництва добрив — завдали підрив українцями аміакопроводу "Тольятті-Одеса" на підконтрольній Києву території, а також терористичні акти щодо цивільної та інфраструктури скоєні зокрема з використанням морських коридорів, призначених для вивезення зерна", — заявив Гризлов.

Що таке "зернова угода"

Через війну, яку Росія розв'язала в Україні, чорноморські порти були заблокованими. Це спричинило проблеми з експортом українського зерна — чимало країн опинились на межі голоду, адже вартість продовольства у світі значно зросла.

У липні 2022 року Туреччина виступила посередником в угоді між Росією, Україною та ООН у так званій зерновій угоді. Вона означала відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". 

У межах цієї угоди, представники трьох сторін — ООН, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів.

Нагадаємо, що 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.07.2023 16:23