Фото: proagro.com.ua

Росія заблокувала роботу "зернового" коридору в Чорному морі

Чорноморський зерновий коридор 26 квітня був вкотре призупинений російською стороною. Судна наразі заблоковані.

Про це повідомили Військово-морські сили ЗСУ.

Зазначається, що Росія заблокувала Чорноморський зерновий коридор — у спільному координаційному центрі, що в Стамбулі, представники РФ відмовились погоджувати рух суден гуманітарним коридором до та з морських портів України.

"Внаслідок цього сьогодні 4 судна, в тому числі судно AKDENIZ-M, яке зафрахтоване Всесвітньою Продовольчою Програмою ООН для доставки пшениці до Ефіопії, наразі не змогли покинути порти Чорноморськ, Одеса та Південний і вимушені чекати на погодження їх проходу додатковий час. Також одне судно чекає на прохід до порту Одеси в районі Суліни", — зазначили у ВМС.

Крім того, з нинішнього ранку в інтернеті з'явилася інформація, начебто це українські ВМС заборонили рух торговельних суден у межах зернової ініціативи з/до портів Великої Одеси.

"Така інформація абсолютно не відповідає дійсності. Підкреслюємо, що Україна неухильно виконує всі покладені на неї в рамках Чорноморської зернової ініціативи зобов'язання і покладає максимум зусиль для підтримання та розширення експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом в інтересах нашої держави", — наголосили у ВМС ЗСУ.

Станом на 25 квітня, за даними ООН, зерновим коридором з українських портів було відправлено 28,9 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Тут кукурудза (14,5 млн тонн), пшениця (7,9 млн тонн), соняшникова олія (1,5 млн тонн).

Нагадаємо, "зернова угода" через дії Росії перебуває у "критичному стані". Росіяни блокують рух українських суден, які експортують зерно.

17 квітня у Чорному морі Російська Федерація заблокувала близько 50 суден з українським зерном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 26.04.2023 22:30