Фото: Facebook Олександра Кубракова

"Ситуація критична": Україна б'є на сполох через блокування росіянами "зернової угоди"

"Зернова угода" через дії Росії перебуває у "критичному стані". Росіяни блокують рух українських суден, які експортують зерно.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков у коментарі Guardian.

Так, за умовами угоди, представники Росії, Туреччини та ООН інспектують судна на шляху до українських портів і з них. Спільна комісія погоджує назви суден, які підлягають огляду. Проте у вівторок, 11 квітня, жодних перевірок не проводилося.

Він зазначив, що українська сторона представила назви трьох суховантажів-зерновозів відповідно до договору. Однак росіяни викреслили назви й представили інші судна. Тепер у черзі перебуває 50 суден і жодне з них не може продовжити свій шлях. Васьков назвав це блокадою з боку РФ.

"Сьогодні у нас склалася критична ситуація. Росіяни порушили умови Чорноморської зернової ініціативи. Вони вирішили в односторонньому порядку змінити плани українських портів. Це не прийнятно", — сказав він.

За словами чиновника, якщо Росія і надалі порушуватиме умови "зернової угоди", то світові ціни на продукти харчування, ймовірно, зростуть на 15%. Він наголосив, що українські фермери будуть змушені знову запасатися зерном, як минулого літа, і зіткнуться із серйозними фінансовими труднощами.

Київ вже звернувся до ООН та Туреччини через дії Росії.

Зернова угода: що відомо

Через тероризм росіян у Чорному морі було заблоковано продаж українського зерна. Внаслідок цього низка країн опинилися на межі голоду, а вартість продовольства у світі значно зросла. У зв'язку з цим за сприяння Туреччини та ООН з кремлівським режимом було укладено домовленості про роботу так званого "зернового коридору". 

У березні поточного року міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угоду про роботу цього коридора було продовжено на 120 днів, тоді як рашисти заявили, що вони погодили це лише на 60 днів.

Нагадаємо, днями на польському ринку зерна виникли серйозні проблеми через імпорт української культури. Сусідня країна намагається виправити ситуацію з цінами на внутрішньому ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.04.2023 22:18