Скріншот з відео

Апарат NASA доставляє зразки астероїда Бенну на Землю: оприлюднено перший знімок

У неділю, 24 вересня, уперше історії Сполучених Штатів Америки космічний апарат цієї країни доставить на Землю зразки гірської породи, зібрані на навколоземному астероїді Бенну. Зонд OSIRIS-REx не буде здійснювати посадку, а натомість відправить капсулу зі зразками, яка приземлиться в штаті Юта.

Про це повідомляє Space.

Зазначається, що телескоп Оптичної наземної станції Європейського космічного агентства (ЄКА), розташований на Канарських островах, зафіксував наближення до Землі космічного апарату NASA. Знімок зонда OSIRIS-REx було отримано 16 вересня за вісім днів до того, як капсула зі зразками з астероїда Бенну буде спущена на Землю і приземлитися в пустелі штату Юта, США. Даний знімок ЄКА опублікувало 21 вересня.

Знімок астероїда, який несе космічний апарат OSIRIS-REx: що відомо

Коли космічний апарат NASA 16 вересня перебував на відстані 4,6 мільйона кілометрів від Землі (це приблизно в 12 разів далі, ніж Місяць від нашої планети), наземний телескоп ЄКА зробив перший знімок зонда, що летить у космосі. Для телескопа Оптичної наземної станції ЄКА це стало непересічною подією, адже маючи ширину дзеркала лише в один метр, він призначений для відстеження космічного сміття на навколоземній орбіті.

Вчені з ЄКА повідомили, що отримане зображення апарату NASA є складеним знімком із 90 окремих кадрів. Їх об'єднали таким чином, щоб врахувати рух OSIRIS-REx, що летить не по прямій лінії. Тому на задньому плані зірки здаються витягнутими та спотвореними.

Фото: ESA

Місія апарата OSIRIS-REx: подробиці

Космічний апарат OSIRIS-REx вирушив у свою подорож до астероїда Бенну, щоб зібрати зразки місцевої породи та вивчити цей камінь, ще сім років тому. У жовтні 2020 року зонд зібрав 250 грамів зразків і у квітні 2021 року вирушив у політ назад до Землі.

Якщо все піде так, як задумали вчені з NASA, то в неділю, 24 вересня, о 13:42 за Києвом капсулу зі зразками запустять в атмосферу Землі з апарата OSIRIS-REx. Приблизно через чотири години за допомогою парашута ця капсула має здійснити посадку в пустелі штату Юта, США. Вчені заберуть зразки для дослідження в Космічний центр NASA імені Джонсона в штаті Техас, після чого частину матеріалу відправлять вченим по всьому світу.

Нагадаємо, раніше NASA показало зображення найбільшої відомої галактики у Всесвіті. Її назва NGC 6872. Вона завширшки 522 000 світлових років, що у пʼять разів більше за Чумацький Шлях. Фото показало галактику повністю, поєднуючи видиме світло, дані ультрафіолетового випромінювання та дані інфрачервоного випромінювання з телескопа європейської Південної обсерваторії, телескопів GALEX та "Спітцер".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 22.09.2023 18:37