Фото: Вікіпедія

"Ашан" безкоштовно постачав товари російській армії на окупованих територіях: розслідування

Мережа супермаркетів "Ашан" безоплатно постачала товари для російських загарбників на тимчасово окуповані території України та сприяла мобілізації своїх співробітників.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider та Le Monde.

Зазначається, що постачання продуктів російським військовим позиціонувалося як  нібито "гуманітарна допомога". Вона складалася як із товарів зі складів супермаркетів "Ашан", так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів мережі в різних регіонах Росії.

Також "Ашан" допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників.

У березні 2022 "Ашан" відмовився залишати російський ринок, аби не "покидати співробітників, їхні родини та клієнтів". У пресрелізі, опублікованому через кілька днів після виступу президента України Володимира Зеленського, в якому він попросив французькі компанії вийти з російського ринку, Auchan стверджував, що задовольняє "основні потреби в продуктах харчування". Згідно з документами, отриманими розслідувачами, компанія роздрібної торгівлі, що належить родині Мюльєз, восьмому французькому статку за версією Challenges, схоже, бере участь у військових діях Росії.

Розслідувачі опублікували лист, який був надісланий співробітникам магазинів у Санкт-Петербурзі. Зазначається, що 15 березня 2022 року Наталя З., контролер управління Auchan, надіслала електронний лист близько двадцяти співробітникам кількох магазинів у Санкт-Петербурзі з метою "збирати пожертви на гуманітарну допомогу".

Зазначені в заяві товари призначені для чоловіків. У списку також є цигарки, які ніколи не постачаються як гумдопомога, запальнички, сірники, серветки та станки для гоління.

Далі у листуванні Зельцер пише в центральний офіс і просить оформити "гумдопомогу" як закупівлю з боку десяти юросіб. З московського офісу надходить відповідь із перерахуванням десяти юросіб.

The Insider зв’язався з керівниками цих компаній, на які було оформлено гуманітарну допомогу, і деякі з них нічого не приховували. Так, наприклад, директор МТК Сергій Пома та директор Енергія-3000 Галина Баранова визнали, що "допомога постачалася саме російським військовим, але подробиці повідомити відмовилися".

Працівник одного з пітерських супермаркетів, з якими поспілкувалися журналісти, сказав, що його колега в березні сказала, що ця "гумдопомога" піде на так звану спеціальну військову операцію. Розслідувачі зʼвязалися з керівниками 10 компаній, на які була оформлена гуманітарна допомога. Директор ООО "МТК" Сергій Пома та директорка ООЕ "Енергія-300" Галина Баранова визнали, що товари направлялися саме російським військовим. Деякі вигадували, що вони призначалися нібито їхнім співробітникам. На питання про те, для чого працівникам 700 запальничок, керівниця ООО "Вента" Тетяна Некрасова сказала, що вони боялися "українських диверсій" та відключень електроенергії. Вона заявила, що запальнички були потрібні, щоб топити пічку.

Крім того, "Ашан" задіяв у поставках для окупаційних військ не тільки свої пітерські магазини. Про це свідчить те, що поставки узгоджувалися з московським офісом, і те, що в інших регіонах також було помічено збір допомоги на території торгових центрів, що належать "Ашану". Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів "Ашан" розташовувалися пункти збору "гуманітарної допомоги для Донбасу".

Судячи з усього, не тільки "Ашан", а й "Леруа Мерлен", який належить до того ж холдингу, займався постачанням товарів на окуповані російськими військами українські території. Наприклад, на опублікованому в грудні відео з Маріуполя можна побачити, як члени "Молодої Гвардії Єдиної Росії" розвантажують однакові палети з фірмовим знаком "Леруа Мерлен".

Також "Ашан" допомагав владі РФ боротися з ухильниками від призову: компанія збирала і передавала до військкоматів дані про своїх співробітників і після оголошення мобілізації допомагав військкоматам виконувати норму: на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися. 

"Auchan Україна" відреагувала на гучні звинувачення. Компанія вимагає пояснень від французького офісу.

"Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу! Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки. Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 17 лютого Служба безпеки України оголосила підозру суддям Конституційного суду Росії, які підтримали анексію окупованих територій. Вони визнали законним їх так зване "приєднання" до РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 17.02.2023 13:21