Фото: соцмережі

Атака України по судноремонтному заводу в Криму: в ISW оцінили наслідки

Збройні сили України ввечері 4 листопада завдали точних ударів по російській морській та портовій інфраструктурі на суднобудівному заводі "Залив" у Керчі. Внаслідок атаки було пошкоджено судно-ракетоносій "Аскольд".      

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, завод "Залив" є найбільшим судноремонтним підприємством у Східній Європі та, ймовірно, основним ремонтним об’єктом для Чорноморського флоту в Криму після успішного удару України по російському державному судноремонтному заводу "Севморзавод" у Севастополі у вересні цього року.

"Ступінь пошкодження ремонтних потужностей на суднобудівному заводі "Залив" невідома, хоча наявні супутникові зображення свідчать про те, що український удар, ймовірно, не завдав шкоди, яка б порушила його роботу в середньо- та довгостроковій перспективі, на відміну від попереднього удару на об'єкт Севморзавод", — пишуть аналітики у зведенні.

Зазначається, що суднобудівний завод "Залив" планував побудувати 14 бойових кораблів, призначених для Чорноморського флоту у період з 2016 по 2021 рік, зокрема вісім корветів проєкту 22800 "Каракурт". За даними ISW, лише три корвети були спущені на воду.

Що відомо про удари по Керчі 4 листопада

Збройні сили України у суботу завдали успішних ударів по морській та портовій інфраструктурі суднобудівного заводу "Затока" у тимчасово окупованому Криму. Цю інформацію підтвердили раніше у Страткомі ЗСУ.

Telegram-канал "Кримский ветер" повідомляв, що на суднобудівному заводі в Керчі могло бути влучання в малий ракетний корабель проекту 22800 "Каракурт".

Пізніше командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук подякував пілотам за успішні удари по Керчі. Він також зазначив, що на території заводу стояв один із найсучасніших кораблів ЧФ РФ — носій крилатих ракет "Калібр".

На знімках Planet Labs за 5 листопада помітно місце ураження та військове судно, яке також зазнало пошкоджень.

Нагадаємо, речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш раніше пояснював, що американські далекобійні ракети ATACMS "суттєво змінюють правила гри". Тепер окупанти змушені відтягувати свої склади та аеродроми ще далі від лінії фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.11.2023 10:35