Бригада спеціального призначення "Азов". Джерело: інформаційні ресурси "Азова"

"Азову" скасували багаторічну заборону на використання американської зброї

Сполучені Штати Америки дозволили українській бригаді "Азов" використовувати американську зброю. Таким чином адміністрації Джо Байдена скасувала заборону, яку наклала багато років тому.

Про це повідомив Washington Post із посиланням на Державний департамент США.

Тепер "Азов", який від 2015 року входить до складу Нацгвардії, матиме доступ до такої самої військової допомоги США, як і будь-який інший підрозділ.

"Після ретельної перевірки українська 12 бригада спеціального призначення "Азов" пройшла перевірку Державного департаменту США. Не виявлено жодних доказів порушень прав людини бригадою", — заявили в США.

Приблизно 10 років тому "Азову" заборонили використовувати американську зброю, оскільки посадовці США вважали, що деякі з його засновників дотримуються расистських, ксенофобських і ультранаціоналістичних поглядів, а правозахисники ООН закидали бригаді порушення гуманітарних норм.

У самій бригаді "Азов" із посиланням на посольство США в Україні підтвердили, що отримали право отримання допомоги від Сполучених Штатів Америки у сфері безпеки, та назвали це "новою сторінкою в історії" підрозділу.

"Це стало результатом тривалої та кропіткої роботи, яку військовослужбовці "Азова" систематично вели в площині боротьби з успішними результатами діяльності російської пропаганди. Ми вдячні Міністерству внутрішніх справ України, командуванню Національної гвардії України, посольству України у США та всім, хто відкрито або кулуарно долучився до подолання цієї заборони. Брехня про "Азов", котру кремлівський режим роками поширював на Заході, зазнала нищівного удару", — заявили у військовому підрозділі.

Там додали, що отримання західної зброї та підготовки від США не тільки підвищать боєздатність "Азова", але, що найголовніше, сприятимуть збереженню життів та здоров'я особового складу бригади.

Скасування заборони стало пріоритетом для українських посадовців, які кажуть, що бригада могла би діяти ефективніше під час оборони "Азовсталі" 2022 року, якби мала доступ до американського обладнання. Членам бригади також заборонялося відвідувати навчання, організовані американськими військовими.

Нагадаємо, що 5 травня 12 бригада спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України відзначила 10 років від дати створення підрозділу. Більшість бійців бригади — на фронті, а майже 900 воїнів — досі в російському полоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.06.2024 22:37