Багдад погрожує курдам військовим втручанням через референдум

17 ВЕРЕСНЯ 2017 11:20

Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді застеріг, що курди «граються з вогнем», плануючи проведення референдуму про незалежність. Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді в суботу, 16 вересня, пригрозив військовим втручанням, якщо населенню країни «загрожуватиме використання протизаконної сили» у разі проведення запланованого в Іракському Курдистані рефередуму про незалежність.

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Al Jazeera.

В інтерв'ю агентству AP він застеріг, що курди «граються з вогнем», плануючи проведення референдуму про незалежність 25 вересня.

Окрім Іракського Курдистану, курди збираються провести референдум і на спірних територіях, які зайняли їхні сили.

«Якщо ви ставити під сумнів конституцію і якщо ви ставите під сумнів державні кордони Іраку і кордони регіону, це є відкритим запрошенням для країн регіону також порушувати іракський кордон», - цитує аль-Абаді інформагенція AP.

Курдський лідер Масуд Барзані вважає, що референдум підштовхне Багдад до переговорів та відкриє шлях до незалежності регіону. Однак офіційний Багдад стверджує, що плебісцит лише ускладнить можливі переговори.

В ООН також закликали Барзані відмовитися від ідеї референдуму і сісти за стіл переговорів з Багдадом, щоб досягти домовленості упродовж найближчих трьох років.

Світ, 17.09.2017 11:20