Фото: Офіс президента

Байден може ветувати законопроект про допомогу Ізраїлю без України, — Reuters

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена заявила, що застосує вето до законопроекту про допомогу Ізраїлю, якщо у ньому не буде положення про підтримку України.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на заяву Білого дому.

"Адміністрація наполегливо закликає обидві палати Конгресу відхилити цей політичний виверт і натомість швидко відправити двопартійний закон про надзвичайні додаткові асигнування на національну безпеку на стіл президента", — йдеться у заяві Білого дому.

У Білому домі наголосили, що протягом кількох місяців адміністрація Байдена разом із демократами та республіканцями Сенату працювала над законопроектом, який об'єднує реформування імміграційної системи, фінансування прикордонної безпеки, а також надання коштів на допомогу Україні та Ізраїлю. Зазначається, що заходи щодо витрачання 118 мільярдів доларів також дозволять надати гуманітарну допомогу цивільним особам, які постраждали від глобальних конфліктів.

"Адміністрація рішуче виступає проти цього прийому, який нічого не робить для забезпечення безпеки кордону, нічого не робить, щоб допомогти народу України захиститися від агресії Путіна, не підтримує безпеку американських синагог, мечетей та вразливих місць відправлення культу та відмовляє у гуманітарній допомозі палестинським цивільним особам, більшість із яких складають жінки та діти", — йдеться у заяві.

Своєю чергою спікер палати представників Республіканської партії Майк Джонсон оголосив, що Палата представників відхилить двопартійний законопроект сенату, а натомість цього тижня проголосує за міру, яка передбачає надання допомоги лише Ізраїлю.

"Погроза президента накласти вето є актом зради. Погрожуючи накласти вето на допомогу Ізраїлю та нашим військовим силам, президент Байден залишає нашого союзника в момент найбільшої потреби", — заявив Джонсон.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден запропонував Конгресу виділити 106 мільярдів доларів на допомогу Україні й Ізраїлю. Але досі відповідного закону не ухвалили. У Конгресі США тривають суперечки щодо подальшого фінансування допомоги Україні. Питання блокують республіканці, вимагаючи ухвалити імміграційне законодавство. На початку січня у Білому домі заявили, що допомога Україні призупинена до схвалення Конгресом нового фінансування.

5 лютого керівництво Палати представників США назвало новий законопроект про додаткове фінансування, який об'єднує виділення коштів на допомогу Україні, Ізраїлю та зміцнення південного кордону США ще гіршим, ніж очікували американські законодавці.

Водночас колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп різко розкритикував двопартійний законопроект про безпеку кордонів, який передбачає додаткове фінансування для України. Він закликав Сенат не голосувати за ініціативу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.02.2024 08:59