Рятувальна операція на місці влучання російської ракети поблизу "Охматдиту". Джерело: ДСНС

Банальне нерозуміння чи кремлівські наративи: мережу обурили заклики блогерів до переговорів із Росією

Ракетний удар російських терористів по Києву й інших містах України 8 липня викликав бурхливу реакцію. Особливо сколихнуло суспільство (не лише в Україні) влучання в дитячу лікарню "Охматдит". Українці у соцмережах активно поширювали трагічні кадри та закликали донатити.

Однак, як зазначив "Таблоїд", реакція деяких блогерів-мільйонників на ракетний удар викликала обурення. Адже дехто з них розпочав писати про "політичні ігрища", звинувачувати владу "з обидвох боків" і закликати "домовитися про мир".

"Я в шоці від новин! Нехай клоун їде і домовляється про мир! Досить невинних смертей і цього жаху. Ну скільки це триватиме? Моїй люті немає меж. Я ненавиджу владу з обох боків", — написала після трагічних подій в Insta-сторіс блогерка Владислава Роговенко.

Реакція Роговенко

Джерело: Instagram "Детектор Медіа"

"Треба "асвабадіть" землю від мусора... Але, с*ко, не такою ціною. Має бути інший шлях. Хіба не видно, що ми, с*ко, не справляємося. Хіба діти заслужили на таку долю? Що вони будуть відчувати, коли виростуть? Треба бути, су*о, хитрішими", — висловилася блогерка Єва Коршик.

Реакція Коршик

Джерело: Instagram Антоніни

Блогерка Міла Браєва також закликала припинити, бо їй "по**й, як"

Реакція Браєвої

Джерело: Instagram Антоніни

Блогерка Настя Умка запевняє, що кордони 1991 року вже нікому не потрібні.

Реакція Насті Умки

Джерело: Instagram Антоніни

Відреагували на обстріл і блогери-мільйонники — Юля Верба та Олександр Волошин.

"Світ бачить, і нічого не робить. Нашу країну обкрадає наша ж влада. Гинуть діточки та люди. Руйнуються долі та життя. Плани та мрії", — відреагувала Верба.

Реакція Верби

Джерело: Instagram Антоніни

"Треба бути набагато розумнішими, бо ми зараз не вивозимо цю війну… Треба зіграти за їхніми правилами", — висловився після обстрілу Волошин.

Реакція Волошина

Джерело: Instagram Антоніни

Реакція інших інфлюенсерів та громадських діячів не примусила на себе чекати.

"Так звані блогери-інфлюенсери, за дивним збігом обставин, розпочали синхронне ниття з якимись неприхованими російськими наративами... Зазвичай ці інфлюенсери зʼявлялися в інфопросторі з черговими фото своїх дуп у басейнах, рекламою онлайн-казино тощо", — прокоментував Притула.

Реакція Притули

Джерело: grnt.media

Перша секретарка з питань культури посольства України у Франції, письменниця Ірена Карпа також не стала мовчати.

"Їм платять за розгон російських наративів чи вони безкоштовно тупі? Від жодного волонтера, який упахався, збираючи гроші, від жодного військового, у якого загинули друзі, захищаючи ці території, такого не почути. Тому що ці люди знають, що відбувається на окупованих територіях... Ці люди знають, що таке будь-які домовленості з Росією. Найголовніше, особисто для мене, це те, що якщо ми віддамо території, погодимося на поступки, це буде значити, що всі ці люди полягли даремно, намагаючись їх повернути та захистити", — наголосила вона.

Прокоментували ситуацію також фотографи Костянтин і Влада Ліберови, які знімають війну.

"Другий день перебуваємо в повному ахуї від коментарів під публікаціями про всратих блогерів, що після удару по Охматдиту на багатомільйонну аудиторію розносили проросійські меседжі. Тільки одне запитання: а ці самі блогери до 24-го лютого хоч раз виносили в публічну площину питання корупції в Україні? Казали щось про владу, що обкрадає народ? Ні, знаєте чому? Бо їх насправді це ж ніколи не турбувало", — зазначили вони.

Фотографи пояснили, що блогери заробляти в цій країні мільйони на рекламі, обходячи податки. Маючи багатомільйонну аудиторію, жоден із них ніколи не підіймав з цією аудиторією насправді важливих тем тоді, коли це справді було нашою головною проблемою.

"Бо їм просто було насрати, люди жили та й живуть своє краще життя, поки інші своє віддають нахрін, щоб вони могли пи*діти. Їх мажорним квартирам в Києві нічого ж не загрожує. Так просто казати, а навіщо на якісь кордони, коли знаєш, що до тебе Росія точно не прийде. Ну, поки що не прийде. А там через пару років раптом що можна буде і за кордон з*батись, якщо досі цього не зробили", — підсумували Ліберови.

Більше реакцій зібрало видання grnt.media.

Після слів блогерів у мережі здійнявся хейт. Хтось підтримав заклики примирення, а хтось відкрито обурився таким словам. Верба та Волошин пояснили свою позицію підписникам.

Реакція Юлі Верби

Джерело: Instagram Юлі Верби

Реакція Олександра Волошина

Джерело: Instagram Олександра Волошина

Своєю чергою керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко зазначив, що такі наративи поширили агенти впливу росіян, а окремі лідери думок підхопили та робили трафік на цій конспірології.

За його словами, головна мета кампанії росіян — дати частині суспільства надію, що війна може завершитися в один момент, але на умовах Росії. І коли після цього посилюється терор, пояснив Коваленко, люди, які вже повірили у швидке завершення війни, на емоціях розпочинають резонувати відповідні вимоги.

"Багатьом інфлюєнсерам варто вивчити історію України, принаймні ХХ століття, щоби знати про геноцид і не транслювати вигідні росіянам наративи. Росіянам потрібна українська територія без українців. Вони прагнуть вигнати або знищити нас усіх", — наголосив керівник Центру протидії дезінформації.

Заява Коваленка

Джерело: Центр протидії дезінформації

Нагадаємо, що київська медична клініка "Адоніс" оприлюднила імена своїх працівників, які загинули під час повторної ракетної атаки Росії в понеділок, 8 липня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.07.2024 15:43