Фото: Міноборони РФ

Аналітики Bellingcat підтвердили тип ракети, якою Росія вгатила по "Охматдиту" (фото)

Аналіз доказів з відкритих джерел, а також думки експертів з ракет вказують на те, що запущена Росією крилата ракета Х-101 була зброєю, яка вдарила по дитячій лікарні в Києві, що спростовує заяви проросійських джерел та діячів, які заперечували свою відповідальність і намагалися перекласти провину за інцидент на Україну.

Про це повідомляє Bellingcat.

Після удару по лікарні кілька акаунтів у соціальних мережах, відомих поширенням дезінформації, включаючи обліковий запис міністерства закордонних справ Росії, почали стверджувати, що ракета була американського виробництва і що її запуск було здійснено з українського зенітно-ракетного комплексу.

Проте аналіз, проведений Bellingcat з використанням кадрів із соціальних мереж, а також 3D-моделі ракети, вказує на те, що боєприпас є російською крилатою ракетою Х-101. Аналіз відповідає думці експертів, включаючи Фабіана Хоффмана, наукового співробітника-докторанта Університету Осло, який спеціалізується на ракетних технологіях.

Доктор Джеффрі Льюїс, експерт з ядерної зброї та ракет з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї (Каліфорнія) у своєму електронному листі Bellingcat також дійшов висновку, що на кадрах атаки, розміщених у соціальних мережах, можна побачити ракету Х-101.

Росія вдарила по "Охматдиту" ракетою Х-101

Фото з сайту Bellingcat

Bellingcat також перевірила альтернативну теорію, що з'явилася в Мережі, про те, що ракета була американською AIM-120, але не знайшла жодних доказів цього.

Атака на госпіталь стала частиною масштабного російського ракетного обстрілу, який вразив цивільні цілі в інших місцях України, включаючи місто Дніпро. За даними українських ВПС, атака почалася приблизно о 10:00 ранку за місцевим часом і включала не менше ніж 36 ракет, включаючи 13 крилатих ракет Х-101.

Ракета має ряд особливостей, включаючи наявність у задній частині, мабуть, реактивного двигуна, а також двох коротких крил біля середини ракети. Це відмінні риси крилатої ракети Х-101, використовуваної виключно російськими збройними силами. Порівняння скріншоту ракети, яка вразила лікарню, з 3D-рендерінгом ракети Х-101 показує, що ці риси вони дійсно мають.

Відеонакладення двох зображень вище також демонструє збіг характеристик та пропорцій 3D-моделі Х-101 та ракети, яка вразила лікарню.

Росія вдарила по "Охматдиту" ракетою Х-101

Фото з сайту Bellingcat

Нагадаємо, 9 липня керівниця Моніторингової місії ООН із прав людини Даніель Белль повідомляла, що є "висока ймовірність" того, що по дитячій лікарні "Охматдит" в Києві відбулося "пряме влучання" російської ракети. Це "одна з найбільш кричущих атак" за час усього повномасштабного вторгнення Росії.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що держава повністю відбудує лікарню "Охматдит". Відновлювальні роботи розпочнуться вже зараз.

Нещодавно посол Німеччини в Україні Мартін Єгер прокоментував ракетний удар російських окупантів по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві. Він заявив, що це війна проти цивільного населення. Такий вигляд, за його словами, має готовність Росії до переговорів і її бажання миру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.07.2024 20:48