Наслідки обстрілу Києва. Джерело: СБУ

СБУ показала фото-докази того, що Росія вдарила по "Охматдиту" ракетою Х-101

Служба безпеки України отримала нові докази, які підтвердили, що російські терористи вдарили по "Охматдиту" ракетою Х-101. На місці трагедії, серед іншого, знайдено уламок двигуна крилатої ракети.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Слідчі також виявили:

  • уламок механізму розкриття крил ракети Х-101;
  • уламок блоку постановки завад ракети Х-101;
  • середню частину корпусу крилатої ракети Х-101;
  • обтічник хвостового відсіку й уламок гідроблока крилатої ракети Х-101;
  • уламки кожуха двигуна крилатої ракети Х-101 із відображенням інвентарного (внутрішня сторона) та серійного номерів (зовнішня сторона).

"Висновки експертів однозначні — це цілеспрямований удар рашистів. Про це свідчать не тільки уламки ракети, знайдені на місці удару, але й аналіз даних траєкторії польоту, характер завданих пошкоджень, а також велика кількість відео- і фотоматеріалів", — йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначили, що цілеспрямований ракетний удар Росії підтверджують у тому числі такі моменти:

  • характер руйнувань, притаманний саме для бойової частини Х-101 (400 кг); руйнування в жодному разі не могли бути спричинені ЗРК NASAMS, бойові частини ракет до якої приблизно у 20 разів менш потужні;
  • пропорції, форма та розміри ракети, яка зафіксована на наявних у відкритому доступі відео, повністю відповідають ракеті Х-101, і, навпаки, не характерні для ЗКР, у тому числі до ЗРК NASAMS; спроби російських пропагандистів порівняти ракету на відео, яка вражає лікарню за декілька сотень метрів, з розмірами будівлі на передньому плані — цинічна та безглузда маніпуляція;
  • траєкторія польоту ракети повністю відповідає характеристикам Х-101 (набір висоти, або "гірка", перед атакою цілі, й атака приблизно під кутом 60 градусів);
  • завдання удару по дитячій лікарні "Охматдит" саме керованою ракетою авіаційного базування Х-101 зафіксовано матеріалами об'єктивного контролю за допомогою радарів.

"Ми зробимо все можливе, щоби ворог відчув максимальну відплату за кожен свій воєнний злочин. Ця відплата буде і за законом, і за мораллю. Держава-терорист — це не абстрактне поняття. Є конкретні імена вбивць. І їх ніщо не врятує від правосуддя", — наголосив голова Служби безпеки України Василь Малюк.

Нагадаємо, що 8 липня під час масштабної атаки російська армія завдала удару по найбільшій дитячій лікарні України — київському "Охматдиту". Одразу ж у понеділок оприлюднили докази, що рашисти цілеспрямовано били по медичному закладу столиці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.07.2024 13:37