Фото: Pixabay

Банк розвитку Ради Європи надасть Україні 100 млн євро: на що витратять кошти

Адміністративна Рада Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) схвалила новий проект "НОМЕ. Компенсація за знищене майно", який передбачає надання Україні кредиту обсягом 100 мільйонів євро.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Кошти спрямують для підтримки механізму прямої допомоги, завдяки якому кінцеві бенефіціари, у тому числі учасники бойових дій, інваліди та багатодітні сім'ї, отримають компенсацію за знищену внаслідок бойових дій та терористичних атак країни-агресора домівку у вигляді сертифікатів на придбання житла. Проект реалізовуватиметься по всій території України. 

"Житловий сектор залишається одним із найбільш постраждалих внаслідок війни — загальні збитки оцінюються майже у 50 мільярдів доларів США. Ефективна реалізація проекту HOME допоможе Уряду надавати необхідну допомогу громадянам, домівки, яких було зруйновано або пошкоджено внаслідок бойових дій. У рамках проекту передбачено надання компенсації за понад 2000 житлових сертифікатів, що дозволить близько 5700 українцям отримати компенсацію за знищене житло. Новий проект для України дозволить громадянам, які отримали компенсації за знищені домівки, якнайшвидше повернутись до звичного життя", — підкреслює заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова.

Реалізують проект HOME у межах чинного законодавства, що дозволить громадянам подавати запити та отримувати потрібні сертифікати на компенсацію за пошкоджене майно. Заяву на отримання сертифікату буде опрацьовувати та схвалювати спеціальна Державна комісія з компенсації. Спостерігати за перебігом розгляду заяви можна буде у мобільному застосунку "Дія". 

"Це вже другий проект для України, який Банк виносить на схвалення Адміністративною радою, менш ніж за рік після приєднання України до БРРЄ, що свідчить про довіру до України, як до партнера. Україна продовжує активну роботу над реалізацією спільних проектів з Банком і прагне надалі поглиблювати двосторонню співпрацю. Переконана, що сильна командна робота сприятиме досягненню наших спільних довгострокових політичних та економічних цілей", — каже Ольга Зикова. 

Додамо, що Банку розвитку Ради Європи було засновано у 1956 році для фінансування переселення біженців та переміщених осіб після Другої світової війни. Він позичає урядам членів для фінансування соціальних інвестицій, таких як школи, лікарні та державне житло. Його активи оцінюють в 30 мільярдів євро. 

Нагадаємо, раніше фахівці пояснювали, як розраховують розмір компенсації за знищене та пошкоджене житло. Є окрема формула для будинків та окрема формула для квартир, за якою комісія визначає розмір компенсації за знищений об'єкт нерухомого майна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.03.2024 12:00