Фото: TrueUA

Як розраховують розмір компенсації за знищене та пошкоджене житло: пояснення фахівців

Через повномасштабне вторгнення РФ житло багатьох українців було знищено або пошкоджене. І питання відновлення будинків та квартир зараз є актуальним серед населення нашої країни.

Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" зазначили, що є різниця між визначенням розміру компенсації за знищене і за пошкоджене житло. Також вони пояснили, яким може бути максимальний розмір компенсації.

Компенсація за знищене житло

Є окрема формула для будинків та окрема формула для квартир, за якою комісія визначає розмір компенсації за знищений об'єкт нерухомого майна.

Зокрема для розрахунку до уваги беруть:

  • показник вартості 1 квадратного метра житла на вторинному ринку в цілому по Україні;
  • регіональний коефіцієнт;
  • кількість кімнат;
  • рік забудови;
  • площа обʼєкта нерухомості та ін.

Варто додати, що максимальний розмір компенсації за знищене житло законодавством не встановлений, але компенсація є можливою в межах граничних квадратних метрів відповідного типу житла. А саме — не більше 150 квадратних метрів для квартир та не більше 200 квадратних метрів для будинків.

Компенсація за пошкоджене житло

Розмір компенсації за пошкоджене житло формується на підставі акта комісійного обстеження та/або звіту з технічного обстеження. 

Ремонтні роботи, необхідні для відновлення пошкодженого житла, поділяються на такі категорії:

  • ремонт категорії А - розрахована сума компенсації не перевищує 200 тисяч гривень;
  • ремонт категорії Б - розрахована сума компенсації становить: від 200 тисяч гривень до 350 тисяч гривень — для житла у багатоквартирному будинку.

Для одноквартирних будинків від 200 тисяч гривень до 500 тисяч гривень Зокрема відокремлених житлових будинків садибного типу, зблокованих будинків з окремими квартирами, що мають власний вхід з вулиці, котеджів та будинків одноквартирних підвищеної комфортності, будинків садибного типу, дачних та садових.

Нагадаємо, в Україні спростили процедуру отримання компенсації за зруйноване житлоВідтепер для припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості достатньо витягу з Реєстру пошкодженого та знищеного майна, який можна отримати в нотаріуса чи місцевій раді. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.04.2024 03:41