Фото: stsenariy.blogspot.com

"Батьківщину-мати" відкривають для відвідувачів: названо дату

У п'ятницю, 20 жовтня, територію біля монумента "Батьківщина-мати" відкриють для відвідування.

Про це повідомили на офіційній сторінці Національного музею історії України у Другій світовій війні.

"Ви можете вільно пройти скульптурною галереєю, алеєю повз головний прапор і помилуватися краєвидами лівого берега з головної площі. І звісно ж, на власні очі побачити встановлений знак княжої доби – тризуб на щиті «Батьківщини-матері». Чекаємо на ваші селфі з монументом!", — йдеться в повідомленні.

Варто додати, що спочатку відкриття мало відбутися на день раніше — 19 жовтня. Проте згодом повідомили про зміни.

"З незалежних від нас причин зустрінемося з вами на Головній площі на день пізніше — 20 жовтня!", — додали у прес-службі.

Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

Що відомо про пам'ятник Батьківщині-матері 

Постамент відкрили у 1981 році. Батьківщина-мати вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі, її висота з постаментом сягає 102 метрів. Розташована на високому правому березі річки Дніпро. Автор монумента — народний художник СРСР скульптор Василь Бородай. На щиті у руці Батьківщини-матері зображений радянський герб. У 2022 році у додатку "Дія" 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити його тризубом.

13 липня Державна інспекція архітектури та містобудування України нарешті видала дозвіл на ремонт щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві. На одній із головних монументальних скульптур в Україні досі був розміщений радянський герб. Замовник будівництва — Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Відомо, що 1 серпня 2023 року зі щита монумента "Батьківщина-мати" вже зняли радянський герб, а 6 серпня замість нього встановили український Тризуб. Саме цей символ сьогодні втілює не тільки почуття національної гідності, а й підкреслює історичний спадок та героїзм українців.

Нагадаємо, раніше науковці та громадськість висловили пропозицію змінити назву монумента. Вчена рада Музею війни вже прийняла рішення назвати його "Україна-мати". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.10.2023 21:07