Фото: Pixabay

Без кісточок: у США вивели новий сорт ожини

У Сполучених Штатах Америки науковці вивели новий сорт ожини, який не містить кісточок. Його було виведено шляхом редагування ДНК ягоди.

Про це повідомляє сайт Університету штату Північна Кароліна (США). Зокрема, саме випускниця цього університету Лорен Редпат і вивели безкісточкову ожину.

"Розробка ожини без кісточок була багаторічною роботою, яка покладалася на спільну роботу багатьох експертів у цій галузі для досягнення нашої мети", — розповіла науковиця.

За словами Редпат, для того, аби вивести новий сорт, спочатку потрібно було визначити конкретні ознаки, які потрібно змінити, знайти правильну генетичну послідовність та відредагувати рослини. Вже після цього лишилося зачекати та побачити, чи новий сорт виріс із бажаними результатами.

"Ми досліджували гени, що беруть участь у розвитку ямки, та їхні функції. Pairwise розробив систему трансформації та регенерації ожини, а потім використав власний геном для ідентифікації правильних генетичних послідовностей і використовував їх для розробки конструкцій для створення редагованих рослин ожини. Потім рослини перевіряли на успішне редагування та вирощували в контрольованому середовищі для оцінки фенотипу", — зазначила Редпат.

Проте зрештою дослідникам все ж вдалося вивести ожину без кісточок та колючок.

"Тепер, коли ми досягли властивості ожини без кісточок, ми можемо використати ці знання та застосувати їх для видалення кісточок в інших фруктах, наприклад у черешні", — сказала Редпат.

Нагадаємо, корейські вчені з інституту фундаментальних наук заявили, що їм вперше у світі вдалося "контролювати мозок" мишей на відстані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 04.08.2024 21:34