Фото: Офіс президента

Безпекова угода між Іспанією та Україною: основні положення документа

У понеділок, 27 травня, президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки. Вона діятиме протягом десяти років.

Документ опублікували на офіційному сайті Офісу президента.

Цією Угодою Україна та Іспанія поглиблюють співпрацю та партнерство, які ґрунтуються на спільних інтересах у захисті міжнародного права, заснованого на правилах міжнародного правопорядку, миру й захисту прав людини та основоположних свобод.

"Іспанія сповнена рішучості підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, у координації з міжнародними партнерами та союзниками, щоб допомогти Україні захистити себе, запобігаючи таким чином можливій ескалації агресії, що триває, відновити територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року", — йдеться в документі.

Двостороння угода про співпрацю у сфері безпеки: основні положення

Співробітництво у сфері безпеки та оборони

  • Іспанія продовжуватиме військову співпрацю з метою сприяння здатності України продовжувати здійснювати своє законне право на самооборону та задля сприяння адаптації та модернізації її Сил безпеки та оборони в тісній співпраці із Європейським Союзом і НАТО. У 2024 році Іспанія надасть один мільярд євро військової допомоги.
  • Уряд Іспанії пообіцяв надати додаткові п'ять мільярда євро на період 2024–2027 років через Фонд допомоги Україні в межах Європейського фонду миру.
  • Іспанія зобов’язується продовжувати надавати всебічну підтримку Україні протягом усього строку дії цієї угоди (10 років).
  • Україна погоджується, що військова підтримка, яку надає Іспанія, використовуватиметься лише відповідно до Статуту ООН і в суворій відповідності з усіма відповідними зобов’язаннями обох Учасників згідно з міжнародним правом.
  • Іспанія надаватиме підтримку у зміцненні інституційної спроможності безпекових та оборонних інституцій України, включно з консультаціями щодо управління та політики оборони.
  • Іспанія приєдналася до кількох коаліцій спроможностей у межах Контактної групи з питань оборони України (UDCG), таких як "Інтегрована протиповітряна та протиракетна оборона", "Артилерія", "Бронетехніка", "Морська безпека", "Інформаційні технології" та "Розмінування". Коаліції спроможностей покращать оперативну сумісність сил України та НАТО.
  • Іспанія надаватиме необхідну допомогу, зокрема у таких сферах:

Співпраця у цивільній сфері

  • Іспанія продовжуватиме надавати гуманітарну допомогу для задоволення нагальних гуманітарних потреб українського народу в умовах збройної агресії з боку Російської Федерації. З початку повномасштабного вторгнення РФ Іспанія виділила Україні понад 46 мільйонів євро на подолання гуманітарних наслідків війни проти України, зокрема на підтримку сусідніх країн, які мають піклуватися про велику кількість тимчасово переміщених українських громадян. Це найбільший пакет гуманітарної допомоги, який Іспанія будь-коли надавала одній країні. У період до 2030 року Іспанія збільшить гуманітарний бюджет, що виділяється Україні, пропорційно до загального збільшення свого бюджету на співпрацю, відповідно до закону про сталий розвиток та міжнародну солідарність.
  • Іспанія продовжить надавати допомогу понад 200 000 тимчасово переміщених громадян України, які наразі проживають в Іспанії та отримали тимчасовий захист відповідно до іспанського законодавства та законодавства Європейського Союзу, що охоплює безкоштовні дозволи на працевлаштування та доступ до іспанської системи охорони здоров’я та освіти.

Європейська та євроатлантична інтеграція

  • Іспанія підтримує рішення, ухвалене ЄС під час іспанського головування в Раді Європейського Союзу, про початок переговорів про вступ з Україною і схвалює значний прогрес, досягнутий Україною на шляху до досягнення цілей, що лежать в основі процесу вступу. Учасники підтверджують, що Україна є частиною європейської сім’ї і її майбутнє — в ЄС.
  • Іспанія підтверджує свій намір повністю підтримувати мету вступу України до Європейського Союзу і буде готова надати технічну підтримку Україні у здійсненні реформ, необхідних для такого вступу.
  • Учасники підтверджують, що безпека України є невід’ємною частиною євроатлантичної та глобальної безпеки.

Відновлення та відбудова України

  • Іспанія зобов’язується брати активну участь у відновленні та відбудові України. Зокрема, країна вже виділила понад 400 мільйонів євро у вигляді кредитів та грантів на соціальну та економічну стійкість і відбудову України через багатосторонні інституції, такі як Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк і Європейський інвестиційний банк.
  • Іспанія зробить свій внесок у розвиток потенціалу захисту критичної інфраструктури України, підвищення її стійкості, а також у проєкти реконструкції та відновлення об’єктів критичної інфраструктури України. Учасники розглянуть можливість започаткування спільних освітніх та навчальних програм для фахівців з метою обміну знаннями і найкращими практиками, а також підтримають доступ українських експертів до відповідних міжнародних програм та проєктів на своїй території і в країнах-партнерах.
  • Україна розглядає Іспанію та іспанські компанії як основних партнерів у відновленні, зокрема в інфраструктурі, інженерії, будівництві, енергетиці, транспорті, капітальних товарах, охороні здоровʼя та цифровому секторі. 
  • Іспанія зробить новий внесок у розмірі 15 мільйонів євро для України та Молдови, зокрема через Спеціальну програму Світового банку з відновлення України та Молдови.
  • Іспанія продовжуватиме підтримувати Україну у відновленні та вдосконаленні її енергетичної системи

Нагадаємо, 27 травня президент України Володимир Зеленський прибув до Іспанії з офіційним візитом. Він має провести низку важливих переговорів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.05.2024 16:50