Фото: Новинарня

Білорусь отримала від Росії перші ядерні боєголовки: заява Буданова

Російська Федерація декілька днів тому передала Білорусі перші ядерні боєголовки. Начальник Головного управління розвідки скептично оцінив використання цієї зброї з території наших агресивних сусідів.

Таку заяву зробив очільник української розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю Наталії Мосейчук.

За його словами, Білорусь втягується у "велику геополітичну гру", а також це засіб Росії підвищувати ставки.

"Це засіб ядерного стримування і засіб підвищення ставок. До речі, стосовно ядерної зброї Білорусі, буквально кілька днів тому перші боєголовки було доставлено", — сказав Буданов.

Начальник ГУР наголосив, що білоруси виявилися неготові експлуатувати російську ядерну зброю: такий висновок можна зробити з огляду на результати навчань з ядерними імітаторами. В Росії були шоковані провалом цих тренувань.

"До того проводились масштабні тренування з ядерними імітаторами. Я читав оригінали документів за результатами тренувань. Досить негарні для Білорусі документи. Російське 12-те головне управління, це управління, яке відповідає за саме ці засоби, написало, що за результатами тренувань з ядерними імітаторами для системи "Іскандер", які в невеликій кількості є в Білорусі, було визнано повну неготовність Білорусі до експлуатації застосування подібного озброєння", — заявив Буданов.

Водночас, за словами Буданова, білоруси показали максимально високий результат у володінні технікою типу "Точка У".

Ядерна зброя в Білорусі

У липні російський диктатор Володимир Путін повідомив, що перші російські тактичні ядерні заряди вже нібито перебувають на території Білорусі. За його словами, остаточно переміщення завершиться до кінця року. Зазначимо, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко також заявляв, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю. За його словами, деякі боєголовки втричі потужніші за атомні бомби, скинуті США на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.

Водночас розвідка США запевнила, що "немає підстав сумніватися" у заяві президента Росії Володимира Путіна про те, що РФ перевезла до Білорусі першу партію тактичної ядерної зброї. Чиновники не пояснили, чому вони так вважають. Вони визнали, що американській розвідувальній спільноті важко відстежити цю зброю навіть за допомогою супутникових зображень.

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) писав, що можливе розгортання російської ядерної зброї в Білорусі навряд чи означатиме якусь ескалацію з боку Росії. Країна-агресорка робить це для того, аби підпорядкувати собі сферу безпеки країни.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Росія вже переміщує до Білорусі тактичну ядерну зброю. У Польщі вважають, що цей процес змінює ситуацію для всього НАТО. 

Своєю чергою голова Міністерства оборони Олексій Резніков прокоментував перекидання Росією ядерної зброї до Білорусі. На його думку, розміщення російської ядерки буде серйозним приводом для аншлюсу Білорусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2023 19:41