Білоруський Червоний Хрест покарали через депортацію українських дітей

У п'ятницю, 1 грудня, Міжнародні федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФЧХ) призупинили членство білоруського представництва. Причина — невиконання білоруським Червоним Хрестом вимоги про звільнення генерального секретаря Дмитра Шевцова.

Про це йдеться на сайті товариств. 

Зазначається, що вимогу поставили після того, як Шевцов зробив низку скандальних заяв про ядерну зброю, примусову депортацію дітей з тимчасово окупованих територій України до Білорусі, а також після його поїздок до тимчасово окупованих Донецька та Луганська. 

Відтепер білоруський Червоний Хрест втрачає також фінансування і не зможе брати участь у Генеральній асамблеї Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та голосувати чи бути обраним на будь-яких статутних зборах. Їх можуть поновити у правах після того, як виконають вимоги Міжнародного комітету Червоного Хреста. 

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України до Білорусі було депортовано понад 2400 дітей віком від шести до 17 років.

Зазначається, що дітей перевозили щонайменше з 17 міст Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Йдеться про регулярну практику. Так, понад 2000 дітей було доставлено до дитячого центру "Дубрава" у Мінській області Білорусі, ще 392 дитини до 12 інших установ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.12.2023 23:26