Фото: armyinform.com.ua

Скільки українських дітей від початку війни депортували до Білорусі: дослідження Єльського університету

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України до Білорусі було депортовано понад 2400 дітей віком від шести до 17 років.

Про це свідчать дані дослідження Єлисейського університету, передає Reuters.

Зазначається, що дітей перевозили щонайменше з 17 міст Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Йдеться про регулярну практику. Так, понад 2000 дітей було доставлено до дитячого центру "Дубрава" у Мінській області Білорусі, ще 392 дитини до 12 інших установ.

"Систематичні зусилля Росії з ідентифікації, вивезення та перевиховання українських дітей здійснюються за сприяння Білорусі. Федеральний уряд Росії та білоруський режим спільно координують і фінансують переміщення дітей з окупованої території в Україні через Росію до Білорусі", — йдеться у доповіді.

Як встановили дослідники, після того, як українські діти прибували до Білорусі їх піддавали військовому вишколу та перевихованню. Зокрема, диктатор Лукашенко особисто схвалив використання державних організацій для перевезення дітей з України до Білорусі та фінансування їхнього транспортування.

У агентстві наголосили, що висновки лабораторії гуманітарних досліджень при Єльській школі громадського здоровʼя, яка фінансується США, є "найбільш докладними на сьогодні" даними щодо ролі Білорусі в депортації українських дітей. Водночас наразі достеменно не відомо, скільки дітей, виявлених Єльським університетом, залишаються в Білорусі.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їхнім поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, у кінці жовтня ще четверо українських дітей вдалося повернути на підконтрольну територію України. Додому повернулися 17-річна дівчина та троє хлопчиків шести, трьох та дев'яти років.

Також 10 листопада на підконтрольну територію Україну вдалось повернути ще двох українських дітей з тимчасово окупованого Криму. Вони приїхали разом із бабусею і перебувають у Києві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.11.2023 00:10